6.7 C
Komló
2024. március 05.
KezdőlapMinden másNe adjon moslékot a disznóinak!

Ne adjon moslékot a disznóinak!

Az elmúlt két hónapban több európai országban is rosszabbodott az afrikai sertéspestis (ASP) járványhelyzet. Magyarországon még nincs nagy baj, de nem árt az óvatosság.

Romániában a legsúlyosabb a helyzet, eddig mintegy 50.000 sertést kellett leölni. A magyar határhoz közeli Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben már 14 településen állapították meg az ASP jelenlétét, vaddisznókban és házi sertésekben egyaránt. Ezek közül az egyik kitörés kevesebb, mint 10 kilométerre volt Magyarországtól.

Ukrajnában, Lengyelországban,  Litvániában és Lettországban egyaránt jelentettek kitöréseket.

Magyarországon eddig csak vaddisznóknál igazolta az ASP jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A háztáji állomány védelme érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi előírásokat. Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni! Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

 

A járvány terjedésének megelőzéséért a lakosság is tehet. Esetükben a legfontosabb szabály, hogy utazásaik alkalmával ne hozzanak magukkal sertéshúst és abból készült termékeket azokból az ún. harmadik országokból, valamint EU-s területekről, ahol a betegség előfordul.

Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a Nébih honlapján.

Forrás: NÉBIH


Az afrikai sertéspestis (a továbbiakban: ASP) a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, test-szerte vérzésekkel járó, vírusos betegsége. Általában 3-5 nap alatt megjelennek a jellegzetes tünetek és ezt követően nagy valószínűséggel el is pusztul a sertés. A fertőzött állatok 90%-a 3-5 napon belül elpusztul, azonban egy állományon belül egyszerre az állatoknak csak kb.10-15%-a fertőződik meg.

Sem a megelőzést szolgáló vakcina, sem olyan gyógyszer, amivel az állatok meggyógyíthatóak, nem áll rendelkezésre. A betegség terjedését csak a fertőződött állományok gyors és teljes felszámolásával lehet megállítani.

Emberre semmilyen veszélyt nem jelent az ASP. A vírus csak a házi sertést és a vaddisznót betegíti meg.

Fotók: pixabay.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más