19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekHosszúhetény beelőzte Komlót

Hosszúhetény beelőzte Komlót

Hosszúhetény-Komló – Mi az, ami nincs Komlón, de van Hosszúhetényben? Például okospad és elektromos töltőállomás.

Okospadot avattak Pécsen, a „Zöld Egyetem” program keretében. A napelemmel működő pad a PTE-BTK Ifjúsági úti „A” épületének bejárata előtt található.  Az okospad egy vezeték nélküli készülék-töltővel és két smart USB csatlakozóval rendelkezik. Plusz, a 4G router segítségével netezni is lehet a pad 4 méteres körzetében.

 

Így néz ki az okospad – forrás: logisztika.hu

Bár a dolog menő, a szomszédos Hosszúhetény már tavaly is rendelkezett egy ilyen paddal: az ő okospadjuk a Hosszú Kávézó előtt kapott helyet. (A megyében Baksán található még okospad, nekik is megvan már egy ideje.) Az „zöld település” címre hajtó Hosszúhetény egyébként nemcsak ebben jár elöl: Baranyában náluk épült ki a második elektromos töltőállomás (az elsőt Pécsett, a Centrum parkolójában adták át).

 

A hosszúhetényi e-töltőpont

Komlón sajnos se okospad, se e-töltő nincs. A város ugyan 2016-ban megpályázott és 2017-ben el is nyert egy elektromos töltőállomás létesítésére kiírt pályázatot, azonban a Templom térre tervezett töltő egyelőre nem készült el. (Komló 2,4 millió forintot kapott a fejlesztésre, emellett vállalta, hogy – havi 20 ezer forintos költséggel – üzemelteti és karbantartja az állomást legalább öt évig.)

Először a kivitelező E.ON-t kerestük fel, ahonnan megtudtuk, hogy ugyan érkezett hozzájuk ajánlatkérés elektromosautó-töltő telepítésére Komlóról, de megrendelést még nem kaptak a várostól.

Ezután a városvezetésnél érdeklődtük a beruházást illetően. Amint megérkezik a válasz, cikkünket frissítjük.

Update: megkeresésünkre Polics József polgármester az alábbi választ adta:

„A töltőállomással kapcsolatban az alábbi információkkal szolgálhatok: a pályázatot megnyertük a Templom térre. A tisztázatlan üzemeltetési kérdések miatt a támogatási szerződés alapján egy év hosszabbítást kérünk 2019.06.30-ig. Valamint összehangoljuk a Templom téren jelenleg folyó beruházásokkal.”

Vagyis: idén szinte biztos, hogy nem lesz állomás.

Ez egyébként főleg azoknak lenne hasznos, akik átutaznak a városon (egy töltéssel kb. 120 km tehető meg),  helyi lakosok ugyanis otthon is fel tudják tölteni zöldrendszámos autóikat. Erről és további más érdekességről is olvashatsz az elektromos autókkal kapcsolatban IDE kattintva.

 

Fotók: Csörnyei László polgármester FB oldala

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más