19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapMinden másMotorosbarát szalagkorlátot telepítettek a Komló és Pécs közötti „nagy kanyarba”

Motorosbarát szalagkorlátot telepítettek a Komló és Pécs közötti „nagy kanyarba”

Baranya – Telepítették a megye első motorosbarát szalagkorlátját a 66-os főúton Mánfa térségében. További 11 helyszínen lesz hasonló.

A Magyar Közút közleménye szerint országosan évente mintegy 1200-1300 motoros baleset történik, ennek nagyjából 5%-a, vagyis évi 50-60 eset halálos kimenetelű. A halálos motoros balesetek leggyakrabban útkanyarulatokban történnek.

Ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a HUMDA Zrt.-vel közösen motoros-alácsúszásgátló elemek telepítésébe kezdett országosan.

Baranyában 12 helyen telepítik az eszközöket

forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az első szalagkorlát átadása már megtörtént a 66-os főút mánfai szakaszán, a Kaposvári elágazást követő kanyarban. Ezen kívül hamarosan a Pécs-Abaliget összekötő út 11 szakaszára is kihelyeznek hasonló eszközöket, összesen 760 méter hosszban.

A helyszínek kijelölésében a HUMDA Zrt.-n kívül a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület, a korlátelemeket gyártó cég képviselői és a közutas szakemberek közösen döntöttek.
Nem véletlenül esett a választás ezekre a helyszínekre: az utak vonalvezetése és a táj is csábító a motorosok számára, azonban a bátrabbak sokszor a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekednek ezeken a szakaszon, melyekből több baleset is származott már.

2021-ben 1 könnyű sérüléssel járó motoros baleset volt a 66-os út érintett szakaszán, míg 1 súlyos sérüléssel járó eset volt a Pécs-Abaliget úton, és ami sokkal megrázóbb, hogy 2016-ban és 2018-ban is voltak halálos balesetek ezeken az utakon.

A közlemény szerint a szakemberek a telepítések után is fokozott figyelemmel fogják kísérni ezen helyszínek baleseti adatait, illetve folyamatosan gyűjtik majd a tapasztalatokat, hogy további motorosok által kedvelt útszakaszokon is kihelyezhessenek hasonló közlekedésbiztonsági elemeket.

/forrás, címlapkép: Magyar Közút Nonprofit Zrt./

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más