12.7 C
Komló
2024. május 29.
spot_img
KezdőlapMinden másJegyzet a sajtószabadság napjának margójára

Jegyzet a sajtószabadság napjának margójára

Vélemény – Május harmadika a Nemzetközi sajtószabadság napja. A cél: felhívni a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és arra, hogy a kormányzatok tartsák be a szabad véleménynyilvánítás jogát, melyet az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke is védelmez.

 

Néhány gondolat a sajtószabadság kapcsán.

  1. Ahol a közpénzből kitömött médiumokból csak a kormánypropaganda folyik, ahol az ellenzéki képviselők nem szólalhatnak meg, max. évente egyszer 5 percben, ott igenis baj van a sajtószabadsággal.
  2. Ahol kirúgnak azért, mert nem vagy hajlandó elhallgatni az igazságot, és holnaptól az ellenkezőjét írni mindannak, amit évekig tettél, ott igenis baj van a sajtószabadsággal.
  3. Ahol a nem kormánypárti médiumoknál a cégek nem mernek hirdetni, mert akkor nem kapnak állami megrendeléseket, nem nyernek pályázatokon, ott igenis baj van a sajtószabadsággal.
  4. Ahol a média legfőbb felügyeleti szerve semmi kivetnivalót nem lát többek között abban sem, hogy létrejöjjön „önkéntes felajánlásokból” egy kormányközeli médiaszörny, ott igenis baj van a sajtószabadsággal.
  5. Ahol komplett szerkesztőségeket tiltanak ki sajtótájékoztatókról vagy épp a Parlamentből, ahol bármilyen újságírói/képviselői kérdésre az a válasz, hogy „Boldog karácsonyt!”, ott igenis baj van a sajtószabadsággal.
  6. Ahol a kormány és az állami hivatalok megtehetik, hogy nem válaszolnak határidőre (és határidőn túl sem), a könnyen elérhető adatokért is vagyonokat kérnek, vagy, ha mégis válaszolnak, kitakart adatokkal, használhatalan formátumokban, ahol lassan minden információért perelni kell, ott igenis baj van a sajtószabadsággal.
  7. Ahol lehet az ellenzéket lejárató hazugságokat megjelentetni, majd a helyreigazítást nem megjelentetni, eldugni, éjjel kitenni két percre, a büntetést be nem fizetni, ott igenis baj van a sajtószabadsággal.
  8. Ahol egy vidéki portál piedesztálra lesz emelve, díjakat nyer, önmagában csak azért, mert létezik, és ahol (volt) oligarchák bezárhatnak évtizedes lapokat egyik napról a másikra, ott igenis baj van a sajtószabasággal.
  9. Ahol a sajtómunkatársak egymástól vesznek át napi szinten anyagokat ellenőrzés, utánjárás nélkül csak a kattintások növelése miatt, ott igenis baj van a sajtószabadsággal.
  10. Igenis, baj van a sajtószabadsággal itt, ma Magyarországon. Mert a sajtószabadság sokkal több annál, mint hogy létezhetnek nem kormánypárti médiumok is, vagy hogy nem lőnek le senkit egy oknyomozó munkáért. Ez csak az alap. Minden más ezután jön.
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más