Minden más

Hétfőtől kötelező a maszk a boltokban, tömegrendezvényt még nem lehet tartani

Összegyűjtöttük, amit eddig a korlátozások feloldásáról tudni lehet. 

 

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint:

 

vidéken – Budapest főváros és Pest megye kivételével – a március 27-i rendelettel elrendelt kijárási korlátozás május 4-i hatállyal megszűnik. Mindenki köteles ugyanakkor a más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

  • Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.
  • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

 

Idősek idősávjai

Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9 óra és 12 óra közötti időben látogathatja. Az élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 életévét betöltött személy tartózkodhat.

A településen működő piac nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzat e rendelettől eltérően rendelkezhet.

 

Piacok, üzletek, éttermek

A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról az üzletek üzemeltetője gondoskodik.

A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

 

Pihenés, kultúra, vallás

A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható.

A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.

A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható.

A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

 

Egyetemek, főiskolák

A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható.

A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik.

 

Büntetések

Szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott védelmi intézkedést, valamint a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosítására vonatkozó szabályokat megszegi.

Szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

Szabálysértés esetén a helyszíni bírság összege a Szabs. tv. 99. § (2) bekezdésétől eltérően ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjed.

 

Sportrendezvények

A rendelet országosan, 2020. május 4-től hatályos.

A benne foglaltak szerint Magyarország egész területén sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható.

A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

A lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.

 

Egyéb rendezvények

Ezekről nem jelent meg külön kormányrendelet, de Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtök esti pontosításából kiderült, hogy augusztus 15-ig gyakorlatilag semmilyen rendezvényt nem engedélyeznek (sem 500 főnél nagyobbat, sem kisebbet).

 

Orvosi kezelés, szűrések

Május 4-től már nem csak sürgősségi ellátást végezhetnek a fogorvosok.

Június 1-től olyan szűrővizsgálatokat is végezhetnek a rendelőkben, amelyek nem a koronavírussal kapcsolatosak.

 

Frissítés 2020.05.02.

Május 4-től újraindul Magyarországon az egészségügyi ellátások nagy része, így a háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is – derült ki az Index birtokába került levélből.

Szigorú higiénés szabályok betartása mellett újraindul a:

  • háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás,
  • a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is,
  • az egynapos ellátások,
  • a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások és
  • a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

 

Forrás: Magyar Közlöny/HVG/Infostart.hu

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

Szólj hozzá!

Hirdetés