25.7 C
Komló
2024. május 20.
spot_img
KezdőlapKistérségi hírekNe igyunk a mecseki források vizéből - javasolja a kormányhivatal

Ne igyunk a mecseki források vizéből – javasolja a kormányhivatal

Baranya –  A változó vízminőség miatt nem javasolja a mecseki forrásvizek fogyasztását a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A turisták által leglátogatottabb baranyai források vizét rendszeresen vizsgálják. A szakemberek 31 forrás vizét mintázzák Pécs környezetében, a Mecsekben. Legutóbb a közelgő Fishing on Orfű fesztivál miatt kifejezetten az Orfű környékén található források vizét ellenőrizték.

A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a most ellenőrzött forrásvizekben az egészségre veszélyes baktériumok száma a határérték többszöröse, ezért az orfűi források jelentős része fogyasztásra nem alkalmas.

A népegészségügyi hatóság vizsgálatainak eredményét azért is érdemes komolyan venni, mert korábban már előfordultak olyan megbetegedések az orfűi fesztiválozók körében, amelyeket a fesztivál terültén kívül található, nem megfelelő minőségű forrásvíz fogyasztása okozott – hangsúlyozta a megyei tisztifőorvos.

Pinczkerné dr. Kassay Veronika arra is kitért, hogy a vízminőség – a természeti környezet, a csapadékmennyiség, illetve a közelben esetleg megjelenő egyéb szennyező anyagok miatt – folyamatosan változó, ezért még azoknak a forrásoknak a vizéből sem érdemes inni, amelyek a vizsgálat pillanatában éppen megfelelőek voltak.

Pécs környékén ráadásul több olyan forrás is van, amelyben az egészségre különösen ártalmas anyagok találhatók, pl. a csecsemők, kisgyermekek számára nagyon veszélyes nitrát – tette hozzá.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más