15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapKistérségi hírekHárom baranyai falu, ahol nyert az ellenzék

Három baranyai falu, ahol nyert az ellenzék

Baranya – Három olyan település is volt a megyében, ahol – az országos trendekkel szemben – az ellenzék támogatottsága nagyobb volt, mint a Fideszé. Mi állhat a háttérben?

 

A körülbelül 3000 magyar településből csak 365 olyan volt, ahol a Fidesz nem érte el az 50 százalékos szavazatarányt az európai parlamenti választásokon – szedte össze a Mérce. A tízből három Baranya megyében található: Besence, Cserdi és Szárász.

Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mi van ezeken a településeken, ahol az LMP (!) és a DK nyerni tudott?

Hirtelen mi sem tudtuk, de pár kattintás után hamar kiderült néhány dolog.

  • Besence: a faluban az LMP 25 szavazattal 59%-ot szerzett, míg a Fidesz csak 28%-ot. Hogy a sellyei kistérségben miért lehetett ilyen erős a zöld párt, amelynek a népszerűsége országosan látványosan lecsökkent? Egyszerű a válasz: miután az ormánsági község is azon települések közé került, amelyek kimaradtak a kormány téli rezsicsökkentéséből, az LMP ellátogatott a faluba és tűzifát vitt az ott élőknek. A falubeliek pedig nem felejtették el a jó cselekedetet: szavazatokkal hálálták meg a gondoskodást.

https://www.facebook.com/lehetmas/videos/952306518226379/

 

  • Cserdi: a médiából is jól ismert faluban a DK nyert: 61%-ot gyűjtött össze (32 szavazattal), szemben a Fidesz 25%-val. Az elsőre meglepőnek tűnő eredmény már nem is olyan meglepő, ha a Google rámutat: a falu polgármestere, Bogdán László is felszólalt a DK egyik pécsi tüntetésén.
  • Szárász: a falu annyira nem fideszes, hogy a kormánypárt mindössze 2 darab szavazatot kapott. Igaz, a győztes DK is csak 4-et, hiszen a községben mindössze 35 fő szavazásra jogosult él, akik közül 16 ment el választani. A második legtöbb szavazatot a Mi hazánk kapta (hármat), akárcsak az MSZP, amelyet a Jobbik követett 2 szavazattal. Az LMP és a Momentum is kapott 1-1 voksot. És bár Szárászról sok mindent nem találtunk, ami választ adhat az ellenzék sikerére, az biztos, hogy már a 2014-es EP választásokon is a DK tartolt náluk: a település 35 lakója közül 15-en szavaztak, hatan a DK-ra.

 

VÉLEMÉNY:

Ami tehát jelentősen befolyásolhatja, hogy egy településen mely pártot támogatják a szavazók, az a:

– személyes jelenlét, részvétel az ott élők életében (ld. ugyanezt Alsószentmárton esetében);

–  a település vezetőjének hovatartozása, személyes meggyőző erejének hatása (azaz, ha egy település vezetője köztiszteletben áll, a lakosság hajlamosabb lehet vele szavazni).

Vagyis: minden kormánypropaganda felülírható, hatástalanítható – de csak helyben. Azok tehát, akik szavazatokat szeretnének gyűjteni akár az önkormányzati választásokra is, keljenek fel a fotelből, és legyenek jelen a szavazóik életében.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más