17.1 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapKistérségi hírekFoltokban maradt csak víz a Völgységi-patak alsóbb szakaszán

Foltokban maradt csak víz a Völgységi-patak alsóbb szakaszán

Néhány elszigetelt, pangó pocsolya maradt csupán a Völgységi-patak Egregyi-völgyben húzódó szakaszából -számolt be róla közösségi oldalán az AranyHegy Filmműhely. 

Az 53 kilométer hosszú patak Egregyi-völgyben húzódó alsóbb szakaszai száradtak ki a komlói természetfilmesek beszámolója szerint.

A Kelet-Mecseknek egyetlen olyan vízfolyása van csupán, amely képes halakat is eltartani. Ez a Völgységi-patak. Évek óta tudtuk – nem szükséges ehhez különösebb szaktudás vagy intelligencia – hogy a hegység forrásainak elapadása, előbb-utóbb a fő vízgyűjtőn is katasztrofális állapotokat fog teremteni. Azt azonban nem gondoltuk hogy ez már idén bekövetkezik – írták. 

 

A patak még a kiszáradás előtt.  

A filmesek szerint a patakot tápláló három forrás közül kettő, már évekkel ezelőtt elapadt. A vízfolyásban olyan halak élnek mint a domolykó, a dunai küllő, a fürge cselle, vagy a védett, a Mecsekben és környékén eddig egyedül itt megtalált kövi csík.

Amit látunk, az nem csupán egy egyszeri, és kivételesen aszályos időszak eredménye, hanem egy évek óta tartó folyamat újabb „állomása” – zárták posztjukat.

/forrás, címlapkép: AranyHegy Filmműhely/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más