19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekTöbb száz táska adomány

Több száz táska adomány

Pécs – Az országosan nagy sikert aratott Nem luxus táska mozgalom után Pécsett is gyűjtés indult: több mint 300 táskányi adományt ajánlottak fel rászoruló nőknek.

 

„Méltóságot Minden Nőnek” címmel hirdetett adománygyűjtés a Facebookon Zábrádi Mariann, aki saját bevallása szerint korábban nem szervezett még soha ilyen akciót.  Most azonban úgy döntött, belevág, és megpróbál segíteni a hajléktalan és mélyszegénységben élő nők napi higiénés gondjain. A kezdeményezés annyiban tért el az eredeti Nem luxus táska néven indult gyűjtéstől, hogy célzottan helyi, azaz pécsi nőknek szólt.

A felhívás szerint az adományozóknak egy női táskát kellett megtölteniük fogkefével, fogkrémmel, tusfürdővel, testápolóval, tisztasági betéttel, dezodorral, kézkrémmel, zsebkendővel stb., majd ezt leadniuk Pécsett, a Zsolnay Negyedben, a Művészeti Karon.

Napról-napra nőtt a táskahalom.

Az összegyűjtött táskákat aztán helyi civil szervezetek segítségével olyan pécsi lányoknak, nőknek juttatták el, akiknek nem adatik meg, hogy hozzájussanak ezekhez az alapvető higiéniás termékekhez. Így jutott táska családok átmeneti otthonába, hajléktalanszállóra, két iskola diáklányaihoz és szüleihez, valamint egy tanodán és a civil szervezeten keresztül további rászorulókhoz.

 

Több autó megtelt a táskákkal.

A szervező Zábrádi Mariann a Facebook eseménynél azt írta, összesen 310 táskát adtak le, ami felülmúlta minden várakozását.

„Nehezen találom a megfelelő szót a köszönet kifejezésére. Köszönet mindenkinek. Adományozóknak, az adományokat ide juttatni segítő férjeknek, fiúknak, barátoknak, barátnőknek, a türelmes gyermekeknek, a portás fiúknak, kollégáknak, és a munkahelyi főnökömnek, hogy még az irodáját is rendelkezésre bocsátotta az elmúlt 3 hétben. Mi pécsi nők minden várakozást felülmúló szolidaritást mutattunk ezzel az eredménnyel. Mert a táskák száma hatalmas, a kül- és beltartalom gazdag és törődős. MÉLTÓ.”

 

Menstruációs szegénység

„A menstruációs szegénységről nagyon ritkán esik szó, tabutémának számít a társadalomban, emiatt még a rendszeresen adományozó, szociálisan érzékeny embereknek is ritkán jut eszébe, hogy tamponnal vagy betéttel segítsék a rászorulókat. Pedig becslések szerint Magyarországon több ezer nőnek okoz gondot a higiéniás termékek megvásárlása, akiknek emiatt nem csak a szegénység, hanem a menstruáció okozta társadalmi megbélyegzéssel is küzdeniük kell.”

 

Fotók: Zábrádi Mariann/FB

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más