25.7 C
Komló
2024. július 13.
spot_img
KezdőlapHírekVasútvonalak szűnhetnek meg Baranyában?

Vasútvonalak szűnhetnek meg Baranyában?

Baranya – Több megyei vasútvonalat is bezárhatnak, a komlói is érintett lehet.

Újra napirenden van több vasúti mellékvonal bezárása – írta meg a Népszava. A lap vasutas szakszervezeti vezetőkre hivatkozik, de az információkat állítólag megerősítette a Közlekedő Tömeg Egyesület egyik alapítója is. Mint a portál fogalmaz: „a kis forgalmú vonalszakaszok megszüntetésének előkészítését jelzi az is, hogy Fónagy János államtitkár irányításával már javában tart a párhuzamosságokat csökkenteni hivatott egységes országos vasúti- és buszmenetrend létrehozása”.

A Közlekedő Tömeg Egyesület birtokában lévő nem hivatalos MÁV-Start-javaslatban 14 vonal bezárásának terve jelent meg. A lista szerint három baranyai is érintett:

  • a Komló-Godisa,
  • a Szentlőrinc-Sellye,
  • és a Mohács-Villány vonal.

Mivel a MÁV a Népszava megkeresésére nem reagált, megpróbáltunk utolérni néhány érintett polgármestert, hátha ők tudnak további részletekkel szolgálni. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 

2019.01.31. – frissítés

Polics József polgármesternek a következő kérdéseket küldtük:

– Érdeklődnénk, zajlott-e a MÁV és a komlói önkormányzat között tárgyalás arról, hogy mi legyen a Komló-Godisa vasútvonal sorsa? Ha igen, mi hangzott el ott? Született megállapodás arról, hogy marad vagy megszűnik?

 

Ma emailben az alábbi választ kaptuk:

„A szárnyvonallal kapcsolatban az alábbiakról tudom tájékoztatni: 

A MÁV-val legutóbb elmúlt év végén – minden évben így szokott történni – a térségi polgármesterekkel közösen volt a menetrend egyeztetési tárgyalás. Itt minden változásról tájékoztatást szoktunk kapni. A vonal megszűntetésről vagy járatszám bővítésről, csökkenésről nem kaptunk tájékoztatást.

A szárnyvonal működését lényegesen meghatározza a teherforgalom és ezen belül is a Kőbányai kőszállítás. A Kőbányának jelenleg 2023-ig van engedélye.

Volt parlamenti képviselőként is tisztában vagyok azzal, hogy a vasútvonalak fenntartása, működtetése, megszűntetése minisztériumi hatáskör és az önkormányzatnak erre vonatkozóan nincs hatásköre. Eddig is azon dolgoztunk, hogy a szárnyvonal az igényekhez igazodóan működjön és ez után is ezt fogjuk tenni. Jelenleg nincs más információm a szárnyvonallal kapcsolatban.”

Mohács, Sellye és Villány polgármesterei nem reagáltak a megkeresésünkre.

 

 

A nyitókép archív fotó, forrás: wikipédia

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más