Hírek

Több millió forinttal károsította meg a trükköző cég a város kasszáját

Komló – Több millió forinttal károsította meg a várost egy csaló vállalkozás, derül ki az önkormányzat egyik új előterjesztéséből.

Mindhárom támogatási kérelmét pozitívan bírálták el annak a Pécsudvardra bejegyzett vállalkozásnak, amely közel 6 millió forinttal károsította meg a város kasszáját.

A pozitívan elbírált kérelmek közül viszont csak kettő érkezett meg a céghez, bár ha az önkormányzaton múlik valószínűleg a harmadikat is megkapják. Az utolsó támogatási szerződés viszont már nem került megkötésre mivel, a vállalkozással szemben vizsgálatot indított a NAV lakossági bejelentések alapján.

A tavaly év elején Komlóra települő Hagabo Kft. két alkalommal munkahelyteremtésre, egyszer pedig munkahelymegtartásra kért támogatást.

Az első szerződés értelmében egy évig ingyenesen használhattak egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant (melynek egy éves bérleti költsége 2750 000 ft), cserébe 11 fő foglalkoztatását vállalták. A második támogatási kérelemben a munkahelyteremtéssel kapcsolatos bérekre és járulékokra kértek összesen 6250 000 forintot, kötelezettségként a 11 fős létszámot 36 főre emelték. Ezt az átlag dolgozói létszámot egy éven keresztül kellett volna tartaniuk. A beígért támogatás felét 3125 000 forintot ki is utaltak a cégnek, az összeg másik felét a szerződésben vállalt időszak végén kapták volna meg. A harmadik kérelem szintén egy év ingyenes helyiséghasználatra irányult melyet a többihez hasonlóan pozitívan bíráltak el, viszont a NAV vizsgálata miatt ez a szerződés már nem került megkötésre.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az önkormányzatnak küldött adatai alapján súlyos szerződésszegésekre derült fény. Kiderült, hogy a cég a vállalt foglalkoztatási létszámot csak a fenntartási időszak első hónapjában teljesítette, akkor is csak papíron, mivel a felvett emberek nagy százalékát fizetésnélküli szabadságon lévőként jelentették be.

A Városgondokság emberei a cég telephelyén semmilyen mozgást nem láttak az ingyenesen használatba adott telephelyen, csak az ügyvezetőt látták néha.

Az önkormányzat most próbálja visszamenőleg beszedni az ingyenesen odaadott ingatlan bérleti díját, inkasszó kérelmet is benyújtottak melyet a bank valószínűleg fedezethiány miatt nem tudott végrehajtani.

Előre szóltunk

Tavaly amikor a városba települt a cég megírtuk, hogy az ügyvezetőinek már korábban is volt közük két másik vállalkozáshoz, amelyek ellen felszámolási eljárás indult.

Szólj hozzá!