15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapHírekSzombaton kezdődik a népszámlálás – ezeket érdemes tudni

Szombaton kezdődik a népszámlálás – ezeket érdemes tudni

Október elsején, szombaton kezdődik Magyarország utolsó hagyományos népszámlálása. Eredetileg tavaly tartották volna, de a koronavírus járvány miatt elmaradt, így most a szokásos 10 év helyett 11 év volt a kihagyás. Nézzük hogyan zajlik majd.

Az idei lesz az utolsó „hagyományos” népszámlálás, melyen a lakosság segítségére is szükség van, a következőnél már állami adatbázisokat használnak majd.

Több lehetőségünk is lesz a kérdőívek kitöltésére

A népszámlálás október 1. és november 28. között zajlik majd, ezen belül pedig két részre oszlik. Október 1. és 16. között a háztartások online kitölthetik a kérdőívet a www.nepszamlalas2022.hu oldalon. Az ehhez szükséges 12 jegyű belépési kódot a napokban postázzák majd. Ha valakinek nem érkezik meg ez a levél vagy elveszíti, akkor ügyfélkapun keresztül is tud belépési kódot igényelni.

Akik nem szeretnék, vagy nem tudják online kitölteni a kérdőíveket azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel. Rájuk szigorú biztonsági előírások vonatkoznak, egyedi sorszámmal ellátott igazolványt viselnek a beazonosíthatóság érdekében.

Ha nem töltöttük ki online az ívet, és a számlálóbiztosok érkezésénél sem voltunk otthon, még mindig lesz lehetőségünk pótolni a mulasztásunk. November 21. és 28. között a jegyzőnél, az önkormányzati hivatalban tölthetjük ki az íveket.

Kötelező a részvétel

A népszámláláson kötelező részt venni, viszont nem muszáj minden kérdésre válaszolni. A nemzetiségre, anyanyelvre, családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, vallásra, egészségi állapotra, és a fogyatékosságra vonatkozó kérdéseknél magunk döntünk, hogy adunk e választ. Aki viszont egyáltalán nem hajlandó kitölteni az íveket akár 200 ezer forintra is bírságolhatják.

A kérdőívet állampolgárságtól függetlenül mindenkinek ki kell töltenie, aki október elsején Magyarországon él, azaz azoknak a magyaroknak is, akik 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, valamint azoknak a külföldi állampolgároknak is, akik legalább három hónapja Magyarországon élnek. Viszont azok a magyarok akik már több éve külföldön élnek mentesülnek a kitöltés alól.

Két ívet kapunk

A népszámlálás két kérdőívből áll, egy lakáskérdőívből, valamint egy személyi kérdőívből. A lakáskérdőívet az ország területén lévő minden lakásról, az üresen álló ingatlanokról, és a lakott üdülőkről kell kitölteni. A személyi kérdőívet állampolgárságtól függetlenül mindenkinek ki kell töltenie, aki október elsején Magyarországon él, ahogy feljebb írtuk.

Szabályok rögzítik, hogy mit kérdeznek

Európai uniós jogszabály rögzíti, hogy milyen adatokat kell gyűjteni a népszámláláskor, de ezen felül minden országban vannak speciális témák. Magyarországon ilyenek például az egészségi állapotra vagy a munkába járáshoz használt közlekedési eszközökre vonatkozó kérdések.

A népszámlálás százötven éves története alatt nagyjából mindig ugyanazokat a témaköröket fedte le a kérdőív, de a technikai fejlődés hatására idén két új kérdés is lesz: a digitális jártasságra és a lakások energiahatékonyságára vonatkozó.

Tavasszal várható eredmény

Az első eredmények tavasszal várhatóak, jövő ősztől pedig részletes adatokat is közöl majd a KSH.

/címlapkép: S. Péter/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más