30.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapHírekNyáron letehetik a börtön alapkövét

Nyáron letehetik a börtön alapkövét

Komló – Elterjedtek a városban a pletykák, amelyek szerint június-júliusban megkezdődik a Komlóra tervezett büntetés-végrehajtási intézet építése. Utánajártunk, van-e szóbeszédnek igazságalapja.

Miután először hallottunk az alapköletételről, több forrásból is megpróbáltunk tájékozódni, ez azonban nem volt könnyű. A Magyar Közlönyben nem találtunk erre vonatkozó bejegyzést, és a közbeszerzési értesítőben sem találtunk  új pályázati kiírást vagy nyertes beruházót.

Ekkor az illetékes Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához (BvOP) fordultunk tájékoztatásért. Kérdésünkre, hogy valóban megkezdődnek-e a nyáron a munkálatok a városban, a következő „választ” kaptuk:

Magyarország Kormánya elkötelezett a férőhely-bővítési program megvalósítása, és ezzel együtt a börtönök zsúfoltságának megszüntetése mellett. A börtönépítési beruházásokkal kapcsolatos jogszabályok jelenleg is hatályosak.”

Ez kb. annyit jelent, hogy a börtönök építése továbbra is tervben van – vagyis semmi konkrétum.

A tervezett börtönt és a lakóházakat pár száz méter választaná csak el – többek között emiatt tüntettek az építése ellen Körtvélyesben és Mecsekfalun.

Releváns információ hiányában feltettük ugyanezt a kérdést a komlói önkormányzatnak is. Emellett rákérdeztünk arra is, ha igaz a hír, ki lesz a beruházó és hogyan fogják feltölteni az álláshelyeket. Tavaly ugyanis kiderült, hogy az országosan tervezett börtönépítések miatt beiskolázott összesen 667 munkavállaló 41 százaléka (köztük több komlói is) már leszerelt. Az építkezéséket pedig azért nem tudták elkezdeni korábban, mert a közbeszerzési eljárás kétszer sikertelen lett: a pályázók ugyanis jóval drágábban vállalták volna a börtön(ök) építését, mint amekkora összeg a rendelkezésre állt.

Polics József polgármestertől a következő választ kaptuk:

„Önkormányzatunk képviseletében 2019. március 12.-én aláírtam a komlói 1545/15 hrsz.-ú terület Magyar Állam részére történő ingyenes átadásáról szóló szerződést a 137/2016. (VIII. 25.) számú képviselő-testületi határozatával  módosított 25/2015. (III.30.) számú képviselő-testületi határozat alapján. A szerződés Magyar állam részéről történő aláírása folyamatban van.”

Hozzátette ugyanakkor, hogy a feltett kérdésekre jelenleg nem áll módjában pontos választ adni, tekintve, hogy az alapkőletétel szervezése, a kivitelező kiválasztása, az álláshelyek feltöltésének mikéntje, valamint a pontos határidők meghatározása a Büntetés Végrehajtás Országos Parancsokságának hatáskörébe tartozik.

Ők pedig, ahogy azt fentebb láthattuk, lényegében nem válaszoltak a megkeresésünkre.

Más BV intézetekben dolgozók azonban megerősítették, hogy ők is így értesültek a dologról: azaz nyáron megkezdődhet az építkezés. Nagy az esélye tehát, hogy a hír igaz, de mivel a börtön építésének már 2017 elején meg kellett volna kezdődnie, nagy tétben egyelőre nem fogadnánk a mostani időpontra sem.

Azt egyébként, hogy ez a választások előtt jó vagy rossz pont lesz-e a polgármesternek, nehéz megítélni. Egy több mint 200 munkahelyet és jó fizetést ígérő beruházás alapvetően szerencsésnek tűnik, azonban ne feledjük, hogy Komló volt az egyetlen település, ahol tüntettek, majd aláírásokat is gyűjtöttek a börtönépítés ellen.

A közművesítés megtörtént, de egyéb munkálatoknak még nincs nyoma a kijelölt területen.

 

Fotók: Schell Bence

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más