19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekRossz hír a börtönre váróknak

Rossz hír a börtönre váróknak

Komló – Baljós jelek a börtönépítéssel kapcsolatban: négy másik létesítménynél már biztosan eredménytelen lett a közbeszerzési eljárás.

Tavaly szeptemberben elterjedt, hogy eredményesen zárult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által nyolc új börtön építésére kiírt megismételt közbeszerzés, és hamarosan kezdetét veheti az építkezés.

Ezt cáfolta most a legfrissebb, február 16-i közbeszerzési értesítő. Az ott olvasható információk szerint ugyanis a közbeszerzési eljárás megint eredménytelen lett, és még mindig nincsenek kivitelezői négy új börtönnek: az ózdinak, a kemecseinek, a csengerinek és a hevesinek.

Az indoklás szerint – akárcsak az első alkalommal – ezúttal is túlárazták a beruházást a jelentkezők. „Tekintettel arra, hogy a legkedvezőbb ajánlatban megajánlott ellenérték meghaladja a rendelkezésre álló pénzügyi fedezet mértékét ezért az eljárás fedezet hiánya okán eredménytelen” –fogalmazott a kiíró.

Mivel a többi négy börtönről nem esett szó, rákérdeztünk a komlói városvezetésnél, mi a helyzet a városba tervezett épülettel. Kiderült, hogy ugyanez. Polics József lapunk kérdésére elmondta, egyetlen eljárás nem lett eredményes, így a komlói sem.

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

 

Elhúzták a mézesmadzagot a munkavállalók előtt

A tervek szerint az új börtönök Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épülnének meg.

A meghirdetett munkalehetőség vonzó volt az álláskeresőknek, hiszen a börtönben dolgozóknak minimum havi bruttó 220 ezres kezdő fizetést, évi 200 ezres cafeteriát, lakhatási, utazási, szociális támogatást, valamint kedvezményes üdülési és mobiltelefon-használati lehetőséget ígértek.

…aztán cserbenhagyták őket

Hivatalosan már egy évvel ezelőtt el kellett volna kezdődnie a beruházásoknak, és idén indult volna a próba üzemmód. Ennek megfelelően számos munkavállaló jelentkezett és végezte el a 6 hónapos tanfolyamot Budapesten, sok esetben távol a családtól. Ők abban bíztak, hogy a börtönök hamar elkészülnek, és helyben, jól fizető állásuk lesz. Egyelőre úgy fest, csalódniuk kell.

Csak a komlói börtön kétszázötven álláshelyére több mint háromszoros volt a túljelentkezés, egészen pontosan 821-en adtak be az önéletrajzukat. Erről tavaly nyáron írt a megyei lap. A BvOP akkor – a lap megkeresésére – közölte, többségük (504 fő) középfokú, 317 érdeklődő pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és mindössze tizenhéttel több férfi jelentkezett, mint nő.

A lap arról is beszámolt, hogy a toborzási tervet kissé felülmúlva első körben 53 emberrel kötött munkaszerződést a BVOP 2017 elejéig. Ők valamennyien (50 felügyelő, 2 segédelőadó, 1 szakápoló – 12 nő és 41 férfi) sikeresen teljesítették a kötelező pszichológiai és fizikai alkalmassági próbákat, és megkezdhették a munkakörükhöz szükséges szaktanfolyamokat, amelyek pozíciótól függően nagyjából fél évig tartanak.

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

 

Sikerült beszélnünk pár olyan jelentkezővel, akik elvégezték a több hónapos kiképzést, aztán válaszút elé érkeztek. Egyikük úgy döntött, leszerel, mivel nem akart a családjától távol lenni hosszabb ideig. A fiatal, családos férfi hetelős külföldi munkát hagyott ott a börtön miatt, de miután most az ország különböző börtöneibe küldték volna dolgozni, inkább egy közeli városban vállalt gyári munkát. Egy nő ugyan kapott állást egy közeli börtönben, minden nap attól retteg, mikor vezénylik át egy másikba. Ő szintén nem vállalná akkor a munkát, hiszen gyermekei vannak. Egyes értesülések szerint rajtuk kívül is többen leszereltek, vagy már terezik – a munkavállalók szétszélednek.

Mindenhol várták, Komlón tiltakoztak

Bár Komlón is sokan jelentkeztek a börtönbe, a városban nem mindenki örült a beruházásnak. Az intézmény ugyanis két városrész, Mecsekfalu és Körtvélyes között épülne meg, amelyek lakói a kezdetektől tiltakoztak az építkezés ellen. Úgy vélték ugyanis, hogy a létesítmény túl közel lenne a lakóházakhoz és az óvodához, egyúttal a közbiztonság romlásától is tartottak. A tiltakozók demonstrációt tartottak és népszavazást is kezdeményeztek az ügyben. Erre végül nem került sor, de egy szimpátiaszavazást végül lefolytatott az önkormányzat. Ezen az igenek nyertek, bár az eljárás szabályosságát néhány megkérdőjelezték. A város végül pályázott és nyert is – egyelőre csak ígéreteket.

Forrás: Magyar Narancs

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más