19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekNem a város a tulajdonosa a környékbeli napelemparkoknak, így spórolni sem igen...

Nem a város a tulajdonosa a környékbeli napelemparkoknak, így spórolni sem igen tud velük

Komló – Az utóbbi napokban több üzenetet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy mi történik a környékbeli napelemparkok által termelt energiával, és miért nem tud ezzel spórolni a város. A válasz igen egyszerű: nem az önkormányzat tulajdonában vannak.

Az elmúlt években több cég épített napelemparkokat Komló környékén. Dávidföldön, Mecsekfalu mellett és a budafai meddőhányón is láthatunk ilyeneket. Bár utóbbi a legnagyobb, ez valójában nem is Komló területén fekszik, miután egy 2018-as népszavazáson leszavazták a területcserét. 

A budafai meddőhányón lévő területek az önkormányzat tulajdonát képezik, viszont közigazgatásilag Mánfához tartoznak. A város négy éve azért kezdeményezte a területcserét, hogy a napelemparkokból befolyó bérleti díj mellett az iparűzési adót is megkapják. Mivel a lakosok végül leszavazták az ötletet, utóbbi Mánfához kerül.
Napelempark a budafai meddőhányón. /fotó: 7300/

Hogyan működnek a naperőművek, és hol keres ezen a város?

Ahogy cikkünk elején említettük, a környékbeli napelemparkok nem az önkormányzat tulajdonát képezik. Ennek ellenére több módon is profitálnak belőle. Egyes területeket értékesítettek, másokat bérbe adtak, és a cégek által fizetett iparűzési adóból is folyik be pénz. A termelt áram viszont a tulajdonosé. Ezért nincsen értelme azoknak a felvetéseknek, melyek szerint az itt termelt energiával lehetne spórolni.

A napelemparkok által termelt áram az országos hálózatba töltődik fel, ebből van profitja a tulajdonosoknak, a város energiaellátásához viszont direkt módon nincsen köze.

Napelempark Komló mellett /forrás: Google/

Más a helyzet az önkormányzati épületekre telepített napelemekkel

Az utóbbi években számos energetikai korszerűsítést hajtottak végre Komlón, a fejlesztések keretében több önkormányzati épület tetejére napelemes rendszereket telepítettek. Került a városházára, a KBSK tornatermére és futófolyósójára, a hajléktalanszállóra, a könyvtárra, szinte az összes óvodára, legutóbb pedig a városi sportközpontra is. Mondhatjuk, hogy ezen a téren jól áll a város.

Az épületek tetejére telepített rendszerek valódi spórolást jelentenek, hiszen az ezek által termelt energia beleszámít az épület fogyasztásába, míg a napelemparkokból közvetetten profitál a város.

/címlapkép: Napelempark Komló mellett. fotó: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más