17.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekMinimum tízszeresére nőnek a komlói önkormányzat költségei, Sásd is bajban van

Minimum tízszeresére nőnek a komlói önkormányzat költségei, Sásd is bajban van

Komló – Nehéz helyzetbe került a komlói önkormányzat a megnövekedett rezsiköltségek miatt, de a polgármester szerint dolgoznak a megoldáson. Közben Sásdon is megkongatták a vészharangot.

Számos település önkormányzatának nehézséget okoz a megnövekedett energiaárak kigazdálkodása, ez Komlón és a közeli Sásdon sincs másként. Van, ahol lehetséges megoldásként az uszodát vagy a múzeumot zárják be átmeneti időre, máshol a könyvtár nyitva tartását csökkentik heti egy napra. 

A helyi önkormányzatoknak, így Komlónak is az év végéig él az energiaszerződése, a jövő évre vonatkozó közbeszerzési eljárások pedig most indulnak. Emiatt még sehol sem látják a végleges árakat.

„Folyamatosan figyeljük a tendenciákat és tisztában vagyunk a várható következményekkel” – nyilatkozta lapunknak Polics József polgármester.

A polgármester megkeresésünkre elmondta, „az önkormányzat költségnövekedésének várható mértéke a jelenleginek minimum a tízszerese lehet.

Ez a volumen az Önkormányzat szempontjából bevételek növelésével és kiadások csökkentésével nem kezelhető”

– nyilatkozta a városvezető.

Adó, bérleti díj emelés és gyengébb közvilágítás jöhet

„Az önkormányzat bevételeinek növelése érdekében várható az adók és az ingatlanok bérleti díjának emelése. A kiadások csökkentése miatt pedig vizsgálják a közvilágítás teljesítményének minimum a felére való csökkentését.

A gyalogátkelőhelyek környezetét, a fő gyalogos közlekedési útvonalakat ez természetesen nem érintheti” – közölte a polgármester.

Továbbá azt is mérlegelik, hogy a város intézményrendszerében milyen megtakarítások érhetők el. A polgármester nyilatkozatát azzal zárta, hogy az intézkedési terv elfogadása után tájékoztatni fogja a közvéleményt.

Sásd soha nem látott bajban van

„Soha korábban nem tapasztalt nehézséggel kell megküzdenünk. Nem ebben a ciklusban, hanem az önkormányzatiság kezdete óta nem tapasztalt nehézséggel”

írta közösségi oldalán Jusztinger János, a település polgármestere. 

Az önkormányzat kalkulációja szerint ott 159 millió forint többletöltséget jelentenek a megnövekedett energiaárak. A polgármester tájékoztatása szerint a földgáznál 8,87-szeres emelkedéssel kell számolniuk, ez 92 millió forint plusz kiadást jelent. Az intézményi világítás 6,8 millióról 16 millió forintra nő, a város közvilágítása pedig 17 millióról 67,6 millió forintra.

„Éves összes helyi adóbevételünk (kommunális, építmény, iparűzési) jó esetben 100 millió forint körüli összeg. Eddig ennek töredéke ment el a rezsire. Most összességében nem lesz elegendő”- olvasható a bejegyzésben.

A polgármester szerint ezért most szó szerint a „lét a tét”, de amit tudnak, megtesznek, hogy felülkerekedjenek a helyzeten.

/címlapkép forrása: Jusztinger János /

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más