6.7 C
Komló
2024. március 05.
KezdőlapHírekMi múlik a Vörösmarty utcai szavazáson?

Mi múlik a Vörösmarty utcai szavazáson?

Komló – November 10-én megismétlik a szavazást a Vörösmarty utcai 13. sz. szavazókörben. Sokaknak azonban talán nem egyértelmű, mi lehet ennek a végkimenetele. Segítünk eligazodni. 

 

  • Az Önkormányzati választások után a Komló Összeköt Egyesület megtámadta a szavazás eredményét, miután a delegáltjaik beszámolói alapján a szavazóhelyiségben törvénytelen dolgok történtek. Így például, hogy 10-12 fő „segítőként” mintegy száz főt kísért szavazni, és bár azt állították minden esetben, hogy rokonok, ezt a tényt a bizottság nem ellenőrizte. A „segítők” a fülkébe is bekísérték a választókat.
  • A bíróság helyt adott a kifogásnak, és megsemmisítette a 13. sz. szavazókör eredményét. Az új választást november 10-re tűzték ki.
  • A Fidesz is kifogásolt egy szavazóköri eredményt, mégpedig az 1.sz. választókerületben. Az ő beadványukat viszont elutasították. Így ott maradt az eredmény, amely szerint Kispál László (Komló Összeköt) győzött. A részletekkel itt foglalkoztunk bővebben.

Ahogy arra számítani lehetett, hatalmas érdeklődés követi az új választásokkal kapcsolatos híreket. De mi is valójában a megismételt szavazás tétje?

  1. Eldől, ki lesz a polgármester. Polics József (Fidesz) 4177, míg Ferenczy (Komló Összeköt) 4059 szavazatot kapott, ami 118 szavazat különbséget jelent. A 13. sz. választókörben Polics több mint 300 voksot tudott begyűjteni Ferenczy 171 szavazatával szemben. Vagyis, ha itt jelentősen lecsökken a különbség (pl. Ferenczy jóval több szavazatot vagy Polics jóval kevesebbet kap) meg is fordulhat az állás.
  2. Nőhet a testületben az ellenzéki fölény. Jelenleg 7/5 arányban a Komló Összeköt képviselői vannak többségben. Tehát, ha Orsós Ferenc Gogen elvesztené (az első körben megnyert) egyéni választókerületet, és az ellenzéki jelölt nyerne, akkor az ellenzék ereje tovább nőne. Ha viszont Gogen ismét nyer, marad a korábbi felállás. Hiába nyerne tehát újra Polics és Gogen is (akár nagy fölénnyel), a testület már biztosan ellenzéki többségű marad, így igazából vesztenivalója csak a Fidesz jelöltjeinek van.

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más