-2.3 C
Komló
2023. december 11.
KezdőlapHírekMegszűnt a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány

Megszűnt a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány

Pécs – A szervezet 18 évig működött. Ők voltak azok, akiknek a kezdeményezésére a hajdani mecseki bányásztelepülések (templom)tornyain ma egyszerre csendülnek fel a bányászdalok.

 

Még május végén vált hivatalossá, hogy a Tüke-díjas Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány 18 évi működés után megszűnt.  Honlapjukon azt írják, a döntés mögött nyomós okok álltak, ám a részletekről már nem számoltak be. Rakérdeztünk ezért a szervezetnél, ahol elmondták, a tényleges alapítványi munkát végzők közül már hárman eltávoztak az élők sorából, a megmaradtak átlagéletkora pedig 80 év, a legidősebb 89 éves. Az Alapítvány megfiatalítására tett erőfeszítések eredménytelenek voltak, így nem láttak más megoldást.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az Alapítvány nem akar nyomtalanul eltűnni, ezért amit csak lehetett, elérhetővé tettek:

  • A Bányászati és Kohászati Lapok – Bányászat – Kőolaj és Földgáz 150. évfolyam 1. számában (2017/1. különszám) megjelent a 15 éves a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány című írás.
  • A Mecsek Egyesület évkönyve a 2018-as egyesületi évről 256-424. oldalain található A Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány című írás.
  • A www.pecsibanyasz.hu honlap működik.
  • A bányász tiszteletadó zenélőórák (a Mecsekben 13, az országban további 5) tovább működnek.
  • A Janus Pannonius Múzeumnak – megőrzésre és hasznosításra – átadták az 1/1. és 1./2. melléletekben felsorolt tárgyakat, dokumentumokat. (A mellékletek megtekinthetők a honlapon.)
  • A Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének átadták a 2. melléletben felsorolt dokumentumokat. (A melléklet megtekinthető a honlapon.)
  • A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár részére 2012. január 10-én digitális formában átadták az Alapítványnak a korabeli bányalétesítményeket ábrázoló fotógyűjteményét (320 fénykép), a mecseki bányászat bibliográfiáját, 34 szakmai interjút tartalmazó CD lemezeket és a pécsbányai bányász férfikar 43 kórusszámát tartalmazó CD lemezeket.
  • Az Alapítvány nyomdai kiadványai megtalálhatók a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban.

Mindezeken kívül és felül, tovább áll a Mecsekben az Alapítvány által létesített, a bányászat múltját megörökítő, 81 (folyamatban +1) emléktábla és emlékkő, ezen belül kiemelten az Ágoston téren a Mecseki Központi Szén- és Uránbányászati Emlékmű, az azt körülvevő emlékjelekkel.

 

Toronyzene szól a bányászokért – Komlón is

A Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány volt az, amely kezdeményezte, hogy a hajdani mecseki bányásztelepülések (templom)tornyaiból felcsendülő toronyzene emlékeztessen a kétszázötven éves kőszénbányászatra, a negyven éves uránbányászatra és a hajdani bányászokra.

A 2003. évi bányásznapon szólalt meg először a toronyzene a pécsbányai, a szabolcsi, a kővágószőlősi római katolikus templom és a komlói városháza tornyából. Azóta a pécsi Ágoston téri, a vasasi, a bakonyai, a kővágótöttösi, a szászvári, a cserkuti templomtoronyban, a somogyi művelődési házon, Pécsett a MÉV igazgatóság épületén és Meszesen, a volt bányaigazgatósági épületen, a mai Gandhi Gimnáziumon létesült zenélő óraberendezés.

A mecseki bányászatnak és a hajdani bányászoknak a világon egyedülálló emléket állítottak azáltal, hogy az összes hajdani mecseki bányásztelepülésen egyszerre csendülnek fel minden nap 14 és 18 órakor az emlékeztetõ, tiszteletet adó dallamok: a hajdani munkába hívó jel (klopacska) néhány üteme, a „Tisztelet a bányász szaknak…” kezdetű régi bányászdal, valamint vasárnap a bányászhimnusz néhány taktusának feldolgozása.

 

Komlón délutánonként kettő után öt perccel (a fújás után) csendül fel a „Tisztelet a bányász szaknak…”.

 

Nyitókép: pecsibanyasz.hu/archív

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más