24.7 C
Komló
2024. június 19.
spot_img
KezdőlapHírekMegegyeztek a felek, marad a nyomtatott Komlói Újság

Megegyeztek a felek, marad a nyomtatott Komlói Újság

Komló – Csütörtökön rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület, amelynek legfontosabb napirendi pontja a nyomtatott sajtó helyzete volt.

Több mint egyéves huzavona után úgy tűnik, végre rendeződni látszik a helyi újság helyzete. Múlt héten egy heves vitát követően Polics József polgármester megvétózta a Komló Összeköt döntését, amely szerint megszűnt volna a nyomtatott Komlói Újság, és felbontották volna a helyi nagyobb beruházások nyilvánosságának biztosítására kötött szerződéseket.

Utóbbi négy beruházást érintett:

  • Bétai elkerülő út: 1 600 000 000 Ft
  • Komló – Kisbattyán összekötő út felújítása: 325 000 000 Ft
  • Kaptár projekt: 635 000 000 Ft
  • Városi Könyvtár fejlesztése: 900 000 000 Ft

A KÖT javaslata szerint a szerződések felbontásával megspórolt pénzt egy tartalék alapba helyezték volna. A polgármester vétója miatt viszont tegnap újra tárgyalták a javaslatot.

Marad a nyomtatott sajtó

A vétót követően további egyeztetések történtek a felek között, végül a testület 7-5 arányban elfogadta a KÖT javaslatát. Ez alapján marad a nyomtatott sajtó és a nyilvánosság biztosítására kötött szerződések közül kettő: a bétai elkerülő út és a kisbattyáni út fejlesztéséhez tartozó. Amiatt döntöttek így, mert ez a két projekt már elkezdődött.

A polgármester szerint elfogadható és normális döntés született, a Fidesz frakció ennek ellenére mégsem szavazta meg az előterjesztést.

Sajtószabadság, a lakosok érdeke és egyéb frázisok – Vélemény

A nyomtatott sajtó kapcsán kialakult vitában a döntéshozók hivatkoztak már a városban élők érdekeire, a sajtószabadság biztosítására és egyéb hangzatos érvekre. Ha megpróbálunk a dolgok mögé látni, könnyen világossá válhat, hogy a vita lényege igazaból az, hogy kinek legyen ráhatása az újságban megjelentekre.

A tegnapi vita kapcsán is előkerült, az a szerintünk jogos elvárás, hogy azonos súllyal jelenjenek meg a két frakcióhoz tartozó álláspontok a lapban.

Azt viszont fontosnak tartom kiemelni, hogy egy önkormányzati lap esetében, pusztán a működéséből adódóan felesleges sajtószabadságról beszélni. Elsősorban egy ilyen lap feladata nem is a hatalom ellenőrzése, hanem a városlakók informálása az önkormányzat legfontosabb híreiről.

Az már más kérdés, hogy a hatalom ellenőrzésére ettől függetlenül szükség lenne, de a jelenlegi magyar sajtóviszonyok között piaci alapon, főleg vidéken szinte lehetetlen független hírportált működtetni.

Aki kíváncsi a teljes vitára, itt megtekintheti a közvetítést.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más