26.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapHírekMarad a hideg télies idő a hétvégén

Marad a hideg télies idő a hétvégén

Időjárás – Némileg enyhül a hideg, de marad a télies időjárás a hétvégén is a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése szerint.

Éjszakánként az eddigieknél gyengébb fagy várható, de napközben a legmelegebb órákban nulla fok fölé kúszik a hőmérséklet a hétvégén. A nagy hideg miatt a Belügyminisztérium hétfőn elrendelte a vörös kódot, melynek értelmében bármilyen szociális intézmény – fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül – köteles befogadni a bajba jutott embereket. Ez az intézkedés szombat reggel 10 óráig lesz érvényben.

Mi az a HungaroMet, és hol a jól megszokott OMSZ, merülhet fel a kérdés. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 2023. december 31-én megszűnt, januártól a feladatait a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság vette át.

A HungaroMet feladatai kiterjednek a hagyományos meteorológiai tevékenységeken túl. Speciális meteorológiai adatokat és információkat biztosít a polgári és állami repülésekhez, támogatja az állami rendezvényeket és programokat meteorológiai szolgáltatásaival, valamint az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatokat és előrejelzéseket biztosít.

Nézzük a hétvége időjárását

Pénteken többnyire változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, de a Duna-Tisza közén és a Tisza mentén egész nap borult maradhat az ég, és itt hószállingózás is előfordulhat. Az északi szél a Dunántúlon és az északkeleti megyékben megélénkül, főként a Bakonyban meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul.

Péntek délután. /forrás: HungaroMet/

Szombaton általában derült vagy gyengén felhős, az északi és a keleti országrészben változóan felhős idő várható. Csapadék általában nem lesz, de az északkeleti határ közelében néhol előfordulhat hószállingózás. A nyugati, északnyugati szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a fagyzugos helyeket leszámítva többnyire mínusz 7 és mínusz 2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 5 fok között alakul.

Vasárnap gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Csapadék általában nem várható, de az északi, északkeleti határ közelében néhol előfordulhat hószállingózás, havas eső. A nyugati, északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban a fagyzugos vidékeket leszámítva általában mínusz 7 és mínusz 2, kora délután 1 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

/forrás: MTI, HungaroMet/

/címlapkép: MTI/Vasvári Tamás/

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más