Hírek

Koronavírus: lezárják a határt, a boltok kevesebbet lesznek nyitva – frissül!

Komló – A veszélyhelyzet miatt egyre több változás lép életbe az országban és Komlón is. Naponta többször frissülő cikkünkben igyekszünk tájékoztatást adni az aktuális döntésekről.

 

Változások a komlói kórházban

A koronavírus járványszerű terjedésének megelőzése érdekében a veszélyhelyzetre tekintettel az alábbi intézkedéseket hozták, melyek visszavonásig érvényesek:

“Tájékoztatunk mindenkit, hogy

 • 2020. március 16-tól a sürgősségi betegfogadó az alagsor 5. számú helyiségébe a szemészeti szakrendelés eddig helyére költözik.
 • Az alagsori szakrendelésekre a betegfelvételi bejelentkezés kötelező, ezt követően az oldalsó bejáratról közelíthetőek meg a szakrendelések.
 • Mindkét telephelyen a főbejáratnál érintésmentes testhőmérővel minden beérkező beteg, dolgozó és látogató testhőmérsékletét kötelező jelleggel mérjük!
 • Az Egészségfejlesztési Irodában és a sikondai telephelyen a csoportos foglalkozások (víz alatti gyógytorna, csoportos gyógytorna, klubfoglalkozások) felfüggesztésre kerülnek!
 • Az intézmény hátsó, pulmonológia felőli bejárata lezárásra kerül.
 • A bőrgyógyászati szakrendelésen csak előzetes telefonos egyeztetés alapján fogadunk beteget!”

Forrás: Komlói Egészségcentrum

A komlói gyógyszertárakba és a postán is egyesével/szakaszosan engedik be az embereket. Hosszabb ügyintézési idővel érdemes számolni.

 

Lezárják a határt, rövidül a nyitva tartás

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a március 16-i, hétfői parlamenti ülés.

Itt elhangzott, hogy:

 • lezárják a határt a személyforgalom elől, csak magyar állampolgárok jöhetnek be az ország területére,
 • ma éjféltől betiltanak minden rendezvényt,
 • a szórakozóhelyeket, mozikat, színházakat bezárják,
 • a kávézók, az éttermek és boltok csak délután háromig lesznek nyitva, kivéve a patikákat, drogériákat és az élelmiszerboltokat.

 

Cikkünk frissül!

16:30

 • A dohányboltok és a benzinkutak is a megszokott módon tarthatnak nyitva.

A korlátozó intézkedések ellenőrzése a rendőrség feladata lesz. További részletek IDE kattintva.

16:52

 • Egészséges személynek nem kell maszkot viselnie, csak azoknak, akik betegek.
 • Területi adatokat, nemet és kort továbbra sem fognak közölni – azért, mert “tiszteletben tartják a betegek személyiségi jogait.” (Müller Cecília, országos tisztifőorvos)

17:10

Óvodák és bölcsődék – ügyeleti rend Pécsett

Pécs polgármesterének döntése értelmében a városi óvodák és bölcsődék március 17-e, keddtől ügyeleti rendszerben működnek. Pécs önkormányzata ebben az ügyeleti rendszerben gondoskodik azon önkormányzati, valamint az egyházi, egyetemi és magánintézményekbe járó gyermekek ellátásról is, akiknek a felügyeletét szüleik más módon nem tudják ellátni. Pécs önkormányzata a március 16-a, hétfői látogatási adatok alapján és az érintett városi intézmények vezetőivel folytatott egyeztetést követően döntést hozott az ügyeleti rendről. A pécsi óvodák és bölcsődék közül ennek értelmében az alábbiak tartanak ügyeletet a rendelkezés visszavonásáig:

A Keleti Városrészi Óvoda két helyen tart ügyeletet: a Teleki B. u. 2-ben és a Vasasi tagóvodában. (www.keletiovi.hu, tel: 239-532, illetve 537-083)

A Kertvárosi Óvodából egy óvoda tart ügyeletet a Testvérvárosok terei székhelyen. (www.kertvarosiovi.hu, tel: 438-371)

A Nyugati Városrészi Óvodában három óvoda tart ügyeletet: az Esztergár Lajos úti, a Mezőszél utcai és a Radnóti Miklós utcai tagóvoda. (www.nyugatiovoda.hu, tel: 252-434, 534-460, illetve 255-815)

A Városközponti Óvodában egy telephely tart ügyeletet, a Budai Nagy Antal utcai tagóvodában. (www.varoskozpontiovoda.hu, 315-455)

Az Apáczai óvoda a III. épületben tart ügyeletet. (www.educentrum.hu/ovoda, 550-643)

A Kisgyermek Szociális Intézmények (bölcsőde) négy telephelyen tart ügyeletet, ezek az Apáczai körtéri (csoda@kszipecs.hu, tel: 550-628), a Gosztonyi utcai (feszek@kszipecs.hu, tel: 253-097), a Siklósi utcai (torpike@kszipecs.hu, tel.: 210-626) és a Köztársaság téri bölcsődék (zoldliget@kszipecs.hu, tel.: 314-994).

 

17:30

Egy ember van Komlón karanténban

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy:
– Komlón jelenleg hány ember van otthoni karanténban?
– Lehet tudni az okot (pl. külföldi munkából jöttek haza)?
– Van köztük olyan, aki tüneteket produkál?

A következő választ kaptuk:

“Tájékoztatjuk, hogy a kért adatokkal kapcsolatban a rendőrség országos, görgetett statisztikát vezet. Az osztrák, illetve szlovén viszonylatban ideiglenesen visszaállított határellenőrzés bevezetése óta, 2020. március 12-én 0 órától, 2020. március 16-án 12 óráig a rendőrök 1347 – új koronavírus fertőzéssel érintett területről érkező – magyar állampolgárnak adtak át a hatósági házi karanténnal kapcsolatos tájékoztatót. A hatósági házi karantén elrendeléséről az érintett lakóhelye szerint illetékes járási hivatal hoz határozatot.”

Az önkormányzatnak is feltettük ugyanezeket a kérdéseket, onnan ez a válasz érkezett:

“Az ön által feltett kérdésekre sajnos nem áll módomban választ adni. A kormányzati rendelkezések értelmében egycsatornás tájékoztatás működik, az ön által feltett kérdések e körbe tartoznak .

Jelen pillanatban egy fő komlói lakossal kapcsolatban tudunk házi karantén elrendeléséről
(az érintett Németországban dolgozott olyan személyekkel, akik Olaszországban is végeztek munkát).”

Hivatalosan tehát Komlón egy ember tartózkodik házi karanténban.

Információink szerint a járásban ennél több ember érintett, pontos adat azonban nem áll a rendelkezésünkre.

 

Pécsett lezárták a játszótereket

Az új koronavírus terjedésének lassítása érdekében Pécs önkormányzata eddig is több rendelkezést hozott. A korábban bevezetett, pécsi intézményeket érintő korlátozások mellett:

 • március 17-e, keddtől visszavonásig a Janus Pannonius Múzeum intézményei is zárva tartanak, a tárlatok nem látogathatók, hasonlóan a ZSÖK intézményeihez.

Továbbá Pécs önkormányzata rendelkezése értelmében a Biokom Nkft. március 16-ától határozatlan időre lezárta az alábbi pécsi játszótereket:

 • Szilárd Leó parki
 • Tettye téri
 • Béke parki
 • Megyeri téri
 • Köztárság téri.

 

Szólj hozzá!

Hirdetés