23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapHírekEzek változnak Komlón és Pécsett a veszélyhelyzet miatt - frissül!

Ezek változnak Komlón és Pécsett a veszélyhelyzet miatt – frissül!

Komló városában operatív munkacsoport alakult, amely a következő intézkedéseket hozta.

Óvodák és bölcsődék

– Amennyiben a szülő a gyermek napközbeni ellátását, felügyeletét az otthonában meg tudja oldani – különösen azon gyermeknek, akinek valamelyik szülője nem dolgozik – kérjük, ne vegye igénybe az óvodai, bölcsődei ellátást. Kérjük, hogy ezt az érintett intézmények részére telefonon szíveskedjenek jelezni.
– Minden gyermek, és intézményi dolgozó, aki vagy akinek családja érintkezett külföldről hazajövő személlyel, minimum két hétig maradjon otthon.
– Az a gyermek, aki náthás, köhög, az óvodai nevelésben és a bölcsődei foglalkozásokon nem vehet részt. Amennyiben az óvodapedagógusok, vagy a kisgyermeknevelők betegséget tapasztalnak, azonnal értesítik a szülőt, annak érdekében, hogy haladéktalanul vigyék haza a gyermeket.
– Azon gyermeket, akinek a szülei nem tudják megoldani az otthoni felügyeletet, az óvoda, bölcsőde fogadja, de kérjük a szülőket, hogy a gyermeköltözőkbe ne lépjenek be.
– A szülő érkezéskor az intézmény előterében adja át gyermekét az intézmény dolgozójának. Távozáskor szintén a dolgozók adják ki a gyermeket a szülőknek. A szülők türelmét kérjük, amíg a dolgozók a gyermekeket felöltöztetik.

Felkérjük a városunkban működő nem önkormányzati intézmények fenntartóit, hogy az összehangolt védekezés érdekében intézményeikben a jelen hirdetményben rögzítettek szerint járjanak el.

Intézményi étkeztetés:

Az intézményi dolgozók és a személyesen megjelenő tanulók részére az étkeztetés az eddig megszokott módon az intézményben helyben biztosított.
A digitális oktatásban részesülő iskolás gyermekek, valamint az otthon maradt óvodás és bölcsődés gyermekek étkeztetéséről az alábbiak szerint gondoskodunk igény esetén:

Iskolás gyermek esetében:
– A szülő a menzaprogram (Menza Pure) céljára kialakított felületeken a megszokott módon jelzi, hogy igény tart e étkezésre, ha igen mely napokon. Az érintett abban az iskolában, amellyel jogviszonyban áll, tudja átvenni az ételt.
– Az étkeztetés oly módon kerül biztosításra, hogy az érintett az ételt az intézmény által térítésmentesen biztosított, lezárt, steril dobozban, a látogatott intézmény konyhájában veheti át munkanapokon 12:30-14:00 óra közötti időpontban. Egyszeri étkezők esetében az adott napi ebéd, háromszori étkezésre jogosultak esetében az adott napi ebéd és uzsonna, valamint a másnapi tízórai kerül átadásra.
– Az ékezéssel kapcsolatos észrevételeket, valamint a lemondásra vonatkozó igényeiket a gesz@komlo.hu e-mail címem, valamint az érintett intézmények iskolatitkárainál telefonon is jelezhetik a szülők.
Óvodás és bölcsődés gyermek esetében:
– A szülők – a már megszokott gyakorlat szerint – telefonon jelezzék az érintett intézményeknek az étkeztetésre vonatkozó igényeiket.
– Az étel átvétele abban az intézményben történik, amellyel a gyermek jogviszonyban áll.
– Az étkeztetés oly módon kerül biztosításra, hogy az érintett az ételt az intézmény által térítésmentese biztosított lezárt, steril dobozban, a látogatott intézmény konyhájában veheti át munkanapokon 12:30-14:00 óra közötti időpontban.

Iskolákra vonatkozó információk:

2020. március 16. napjától valamennyi oktatási intézményben bevezetésre kerül a digitális munkarend, melynek részletes szabályai kormányrendeletben kerülnek rögzítésre. Erre vonatkozóan konkrét tájékoztatást a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után a Pécsi Tankerületi Központ és az intézmények nyújtanak.

Városunkban működő egyéb intézményeket érintő szabályozások:

– Komló Városi Sportközpont határozatlan ideig nem látogatható. Az intézmény által kiadott érvényes bérlettel rendelkező látogatók a kieső időszakot a veszélyhelyzet megszűnését követően érvényesíthetik.
– KBSK külső látogatók előtt határozatlan ideig zárva tart.
– Közösségek Háza, Színház-és Hangversenyterem intézmény külső látogatók előtt határozatlan ideig zárva tart.
– József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény intézmény külső látogatók előtt határozatlan ideig zárva tart.
– A Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központ valamennyi telephelyén, és osztályán határozatlan ideig látogatási tilalom van érvényben.
– A „Szent Borbála Otthon” Nonprofit Közhasznú Kft. valamennyi telephelyén látogatási tilalmat rendeltek el.

Bezár a hivatal

A Komlói Közös Önkormányzati Hivatalban 2020. március 16. (hétfő) napjától határozatlan ideig az ügyfélfogadás szünetel.

A halaszthatatlan hivatali ügyintézést lehetőleg a személyes megjelenés elkerülésével, elektronikus kapcsolattartás útján és telefonos ügyintézés (telefonszám: 72/584-000) igénybevételével kérik intézni.
Az azonnali ügyintézést igénylő ügykörök – haláleset anyakönyvezése, illetve soron kívül intézendő szociális ügyek – a hivatal portaszolgálatán keresztül elintézhetők.

Az igazolhatóan az ügyfélfogadás szüneteltetéséből eredő mulasztásokért az Önkormányzati Adóhatóság nem szab ki bírságot.

A hivatalban a pénztári kifizetés is szünetel, így a megállapított juttatások és egyéb kifizetések teljesítése ebben az időszakban banki átutalással, illetve postai úton történik.

Szünetel az ügyfélfogadás a városgondokságon

A járványveszély miatt kihirdetett vészhelyzet okán március 16 hétfőtől határozatlan ideig szünetel az ügyfélfogadás a városgondokságon.

Akinek halaszthatatlan ügye van attól azt kérik, hogy elektronikus úton (varosgondnoksag@kvgondnoksag.hu)vagy telefonon, a 72/739-229-es számon keressék ügyintézőiket.

 

Pécsett is vannak fejlemények:

  • Március 15-én a vásártér zárva tart, visszavonásig a vasárnapi pécsi vásárokat nem tartják meg.
  • Március 15-étől visszavonásig zárva tart a Pécsi Lőtér, a Lauber Dezső Sportcsarnok és a Verseny utcai tornacsarnok.
  • Március 15-étől visszavonásig zárva tart a Pécsi Állatkert.
  • Március 15-étől a Tudásközpont fiókkönyvtárai is zárva tartanak.

Néhány korábbi pécsi intézkedésről ebben a cikkben számoltunk be.

Pécs polgármestere a következő döntéseket hozta:

Bölcsődék, óvodák

A pécsi bölcsődék és óvodák március 16-ai hétfői napon teljes kapacitással működnek és várják a gyermekeket. A március 16-ai hétfői napon minden pécsi bölcsődében és óvodában teljes kapacitással biztosítják a gyermekek étkeztetését. Arra kérik a pécsi szülőket, hogy akik egyébként az iskolák megváltozott működése okán nagyobb gyermekük felügyeletét otthon biztosítják, a kisebb gyermekekét is otthon biztosítsák. Ugyanezt kérik azoktól szülőktől, akik egyéb okból otthon tartózkodnak.

Március 17-e keddtől azonban már csak ügyeleti rendszerben biztosítják a bölcsődés és óvodás pécsi gyermekek felügyeletét. A cél az, hogy minél több gyermek maradjon otthon, mert ez segíti leginkább a koronavírus terjedésének lassítását. Ennek részleteit hétfőn az intézményvezetőkkel együttműködve dolgozzák ki.

Iskolák

Fontosnak tartják, hogy az iskolások, amennyiben igénylik, ebben a bizonytalan helyzetben is közétkeztetésben részesüljenek. Hétfőn és kedden minden pécsi iskolás étkeztetését biztosítják, tudva, hogy nem fog minden adag elfogyni. A cél, hogy szerdától már a valós igények szerinti (csökkenő) adagszámot készítsék el. Ennek érdekében megkeresték a fenntartót (KLIK), azt kérve tőle, hogy méresse fel az iskolaigazgatókkal a várható igényeket.

A fenti intézkedésektől azt remélik, hogy a jelenlegi rendkívül bizonytalan helyzetben is minden bölcsődés és óvodás gyermek felügyelete és étkeztetése megoldott lesz, és az iskolásaink is minden nap meleg ételhez juthatnak.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más