12.7 C
Komló
2023. március 26.
KezdőlapHírekKéne nekünk egy sörfőzde

Kéne nekünk egy sörfőzde

Vélemény – Adná magát, még sincs.

Valamikor az utóbbi években csendben megszűnt Komló eddigi első és egyetlen sörfőzdéje a Carbon Beer. Az okokról csak találgatni tudnék, ezt pedig szeretném elkerülni, legyen elég annyi, hogy megerősítették a bezárás tényét, és azt is, hogy eladták a főzde eszközparkját. A lényeg úgyis az, hogy egy Komló nevű városnak nincsen saját söre. Elmondom szerintem ez miért egy hatalmas kihagyott ziccer. Vélemény.

Még itt az elején szeretném leszögezni, hogy érzelmi és nem gazdasági alapon közelítem meg a témát. Egy vállalkozás sikere rengeteg mindenen múlik, de nem kell messzire mennünk pozitív példáért, itt van rögtön mellettünk a magyarhertelendi Kapucinus sörfőzde ahol már több mint 20 éve készítenek söröket. De rengeteg más sikeres kis magyar főzdét feltudnék sorolni, az biztos, hogy van ahol működik a koncepció.

Miért dukálna Komlónak egy sörfőzde?

Ha nem elég az, hogy a sör egyik fő összetevőjéről kapta a nevét városunk, sőt a komló növény a címerünkben is szerepel, akkor még ott van az a tény is, hogy hagyománya van itt a sörfőzésnek. A legjobb szó talán, hogy adja magát.

“A komló növény a sörfőzés elengedhetetlen alapanyaga. Szinte minden család főzött sört “A zöld színű, úgynevezett pintes csatos üvegekben érlelték a pincéikben.

– olvasható a Tükörcserepeink című helytörténeti kötetben.

Vadkomlóval benőtt Komló tábla Gesztenyésben 2022 nyarán. /fotó: 7300/

Vagyis : Van egy Komló nevű város, ahol ráadásul már 100 évvel ezelőtt is főztek sört a helyiek, még sincs semmi kezdve ezzel a hagyománnyal. Egy jól működő helyi főzde emellett a turizmushoz is hozzáadna, ráadásul a helyi identitást is erősíthetné.

Hogy lehetne jól csinálni?

Kezdjük ott, hogy szerintem nem kell semmi fancy angol név, simán elég lenne a Komlói Sör, sőt ha lenne főzdénk akár a KBSK évfordulójára készíthettek volna egy Hajrá Komló ALE-t (álé – a szerk.). Az arculatot esetleg a bányász múlttal is össze lehetne kapcsolni, így két legyet ütve egy csapásra.

Termékpaletta

Kis főzdeként szerintem a lagert és egyéb alap söröket el kell felejteni, a nagy sörmárkákkal esélytelen versenyre kelni ebben a műfajban. Senki nem fog kifizetni 800 forintot egy sima lagerért amikor a 300 forintos is teljesen rendben van. Szóval extrább, nagyobb beltartalmú, különlegesebb típusokkal érhetné meg próbálkozni, ipa, neipa, porter, sour satöbbi.

Talán a jövőben másnak is megfordul a fejében ez ez ötlet és belevág. Mi mindenesetre nagyon szívesen kortyolnánk bele egy helyi italba. Szerintetek kéne Komlóra sörfőzde? Írjátok meg a véleményeket kommentben!

/címlapképünk illusztráció, nem létezik ilyen sör/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más