6.7 C
Komló
2024. február 21.
KezdőlapHírekTudtad, hogy mit jelképez városunk címere? Mi most megmondjuk!

Tudtad, hogy mit jelképez városunk címere? Mi most megmondjuk!

Komló – Ki ne ismerné városunk jellegzetes címerét, rengeteg helyen találkozhatunk vele. Na de tudtátok, hogy mit szimbolizálnak a különböző jelképek, és ki a bajszos alak középen?

Akik nem itt élnek, azoknak talán még meglepő is lehet, hogy mit keres egy csípőre tett kezű, pőrén öltözött bajszos férfi városunk címerében. Pedig a jelkép nem valami rendszerváltáskori heraldikai remek, hanem több mint kétszáz éves hagyományokon alapszik.

Komló címere egy álló csücskös talpú pajzs, amely a település 18. századi pecsétjéről származik.

A vörös mezőben ezüsttel egy szakáll nélküli „vadember” található, fején és ágyékán lombkoronával. A halmon álló figura bal kezével egy komlóindával benőtt karót tart. Mellette egy-egy tőből ágazó háromleveles ágat találunk, melyből a középső a figura jobb könyökéig ér.

A komló növény sokaknak egyértelmű lehet: a falunév a régen nagy jelentőségű, vadon termő növényhez köthető.

A pajzsláb fekete színe a területen található legjelentősebb ásványkincset, a fekete kőszenet szimbolizálja.

A címer alján megjelenő bányászkalapács és ék is a város hajdani iparára utal. Arany színük azt a gazdagságot fejezik ki, melyet ez az iparág jelentett a település számára.

A halom, melyen a vadember áll, a település domborzati adottságaira utal, a leveles ágak pedig a várost körülölelő zöldövezetet szimbolizálják.

/via: magyarcimerek.hu/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más