21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapHírekIdőutazós sci-fit forgatnak Komlón

Időutazós sci-fit forgatnak Komlón

Komló – Hamarosan mozifilmet forgatnak a városban, statiszták jelentkezését is várják.

Városunkban is forgatnak jeleneteket Baranyi Benő most készülő Zanox – kockázatok és mellékhatások című sci-fi vígjátékához.

A történet egy beazonosíthatatlan magyar iparvárosban játszódik, ahol a 18 éves Misi nagymamájával közösen él. A gátlásos fiú pánikrohamai ellen a helyi gyógyszergyár Zanox nevű ingyenes kísérleti tablettáit szedi, aztán rájön, ha egy bizonyos fajta házipálinkát iszik rá képessé válik az időutazásra.  Viszont csak visszafelé tud ugrani az időben. Ezzel a mellékhatással „visszaállítási pontokat” tud létrehozni az életében. Ezt kihasználva próbálja elnyerni szerelme kegyeit és megakadályozni egy brutális támadást, ezek mellett pedig még több bonyodalomba keveredik. A rendezővel a Filmhu beszélgetett a készülő moziról.

fotó: Gajdics Dávid

A sztori izgalmasnak ígérkezik, Baranyi Benő rendezőnek feltettünk pár kérdést a forgatással kapcsolatban. Szerettük volna megtudni, miért pont városunkat választották.

Miért/hogyan esett a választás Komlóra?

– A legtöbb magyar film a fővárosban játszódik, mi viszont kifejezetten szerettünk volna kisebb, ritkán látott, de karakteres látványvilágú városokban forgatni, ezért bejártuk az országot, és rengeteg településen készítettünk helyszínfotókat Gajdics Dávid operatőrrel. Képileg nagyon jól mutat filmen egy dimbes-dombos helyszín, sokkal változatosabb háttereket komponálhatunk így a szereplők mögé. Komló ezerarcúsága is megfogott minket. Néha úgy éreztük a különféle szegleteiben magunkat, mintha nem is egyetlen településen járnánk, és talán nem is ugyanabban az országban. És itt még a sivárnak mondott lakótelepek is sokkal változatosabbak, mint a legtöbb városban.

Külső felvételeken is megjelenik a város?

– Főként a külső felvételeket fogjuk Komlón elkészíteni, hisz egy lakásbelsőt bárhol be lehet rendezni, és igazából a vidéken történő forgatás nagyon költséges. A filmgyártás az országban nagyon Budapest központú, a tehetséges, filmezni vágyó emberek mind ideköltöznek, így a vidéki forgatásokhoz ideiglenesen le kell költöztetni őket, szállást, ételt, útiköltséget fizetni. Budapest közeli településeken is ritkán szoktak forgatni, mert a munkaidő a Budapest tábla elhagyásával elkezdődik, és ha valahová fél óra az út oda, és fél óra vissza, akkor az azt jelenti, hogy az értékes munkaidő megrövidült egy órányi utazással.

Komló mellett hol forog a film?

– Komló mellett Dunaújvárosban is forgatunk, illetve még folyamatban van egy falusi helyszín keresése is. Dunaújváros Komlóhoz hasonlóan sokszínű, nagyon tetszenek nekünk például a Duna mellett, a domboldalra kiépített sétányok.
fotó: Gajdics Dávid

-Hány napig forgatnak a városban? Mikor lesznek a felvételek?

– Július első felében tervezünk Komlón forgatni előreláthatóan körülbelül 5 napot. Szükségünk lesz statisztákra is, akik hétköznapi járókelőket alakítanának a filmben, úgyhogy aki kedvet érez magában a szereplésre, nyugodtan jelentkezzen a zanoxfilm@gmail.com e-mail címen. Minden korosztályból szívesen fogadjuk a jelentkezéseket, legyen szó akár gyerekről, akár nyugdíjasról. A jelentkezőktől szeretnénk kérni, hogy írják meg, melyik városban élnek, hány évesek, és csatoljanak egy egészalakos, valamint egy arcközeli fotót magukról. Egy e-mailben akár többen is jelentkezhetnek.

Korábban is szerepelt már Komló moziban

Sőt nem csak, hogy szerepelt, hanem ugyanazt is játszotta. Az 1961-es Ígéret földjében szintén egy iparváros szerepét kapta Komló. A filmben olyan korabeli csillagok játszottak, mint Törőcsik Mari vagy Sztankay István. Cikkünket melyben kigyűjtöttük a városban játszódó jeleneteket ide kattintva nézhetitek meg.

Baranyi Benő 2017 és 2019 között tanult Gothár Péter és Schwechtje Mihály Filmrendező MA osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Munkáival számos díjat nyert, első nagyjátékfilmje a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja támogatásával valósul meg.

A Zanox a Salamandra Film gyártásában készül, producer Gyurin Zsuzsanna, a technikát a Sparks biztosítja Romwalter Judit koproducer jóvoltából.

/címlapkép: Gajdics Dávid/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más