21.7 C
Komló
2024. július 25.
spot_img
KezdőlapHírekTörőcsik Mari főszereplésével elevenedik meg Komló hőskora az 1961-es filmben

Törőcsik Mari főszereplésével elevenedik meg Komló hőskora az 1961-es filmben

Komló – Az ígéret földje címmel forgatott filmet Mészáros Gyula a szocialista városépítés hőskoráról a hatvanas évek elején.

Az 1952-53-ban játszódó történet a kor nagy városépítéseinek mozgalmas, romantikus világába nyújt betekintést. A főszereplő Gencsi János (Sztankay István) fiatal vájár, aki mint sokan mások a jobb élet reményében érkezik a földből éppen kinövő városba. Megérkezése után hamarosan beleszeret Krizs Icába (Törőcsik Mari) az ifjú parasztlányba, akinek karrierje elkezd felfelé ívelni miután bekerül a városi pártbizottságba.

Az 1961-ben bemutatott film egy elképzelt városban Déden játszódik, a jelenetek nagy részét viszont Komlón forgatták.

„Az Ígéret földjének színhelyét, az épülő szocialista várost és ipari kombinátot mi Dédnek nevezzük. Mondhatnánk azt is, hogy Komló.” – fejti ki a rendező a Dunántúli Napló riporterének egy korabeli interjúban.

A mozi díszbemutatójára városunkba látogatott Törőcsik Mari a film női főszereplője, Mészáros Gyula rendező, Hegedüs Zoltán a forgatókönyv írója, és Herczenik Miklós operatőr. /forrás: Dunántúli Napló archív/

 

A film számos jelenetében láthatjuk a hatvanas évek, épülő Komlóját. A stáb forgatott Kökönyösben, Kenderföldön, a belvárosban, és a mára már eltűnt munkásbarakkoknál. Városunk mellett Pilisszentivánon, és Sárisáp-Annavölgyön készültek a külső felvételek, a bányajeleneteket pedig műteremben vették fel.

Háttérben a Tröszt épülete.
Romantikus jelentet a füstölő kéménnyel.
Belváros vasúti átkelővel, és a mára betemetett híddal.
Gencsi Jani a film főszereplője fogadásból kiugrik az ablakon. Szerintünk a Juhász Gyula utcában a lépcsősor melletti házból.
Cukrászda a Vörösmarty utcában.

Az felsoroltakon kívül több felvételen is megjelenik Komló, de nem szerettük volna lelőni mindet, hogy azoknak is maradjon egy kis izgalom akik megnéznék a teljes filmet, amit most itt a cikkünk végén meg is tehetnek.

Gencsi Jani számításai nem jönnek be új munkahelyén, mert csak csillésnek alkalmazzák a fiatal, ambiciózus vájárt. Ám ő nem az az ember, aki hagyja magát félre állítani. Hamarosan vájár lesz, sőt brigádjával kiemelkedő teljesítményt érnek el. Beleszeret szép munkatársnőjébe, Icába, és úgy tűnik, élete révbe ért. Ám a csalódások nem kerülik el. Először visszaéléssel vádolják, majd mást jelölnek küldöttnek a bányászkongresszusra, és Ica sem áll mellé… /mafab.hu/


 

UPDATE: Időközben szerzői jogi követelésekre hivatkozva a Komló Média eltávolítatta a filmet a youtuberól. Nagyon sajnáljuk, hogy megfosztották a komlóiakat egy érdekes helytörténeti tartalomtól.

https://www.youtube.com/watch?v=GvFS__gVYhU&fbclid=IwAR0bO7Z4YH30r0fbxsw_tD8pwNj6abHg-gPl8iWkxIoJHvof0yr2NIlMZS0

UPDATE2: Időközben ismét elérhetővé vált a film, ezen a linken bárki megnézheti amíg el nem tűnik újból.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más