25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapHírekHoppál elvégezte a munkát, a helyi ellenzék eltűnt - vélemény

Hoppál elvégezte a munkát, a helyi ellenzék eltűnt – vélemény

Vélemény – Véget ért a választás. Hoppál Péter elvégezte a munkát, Szakács László elbízhatta magát, a KÖT pedig teljesen eltűnt.

A hétvégén lezajlott az országgyűlési választás, ahol a Fidesz eddigi legjobb eredményét érte el. Tízenkét év kormányzás után sima kétharmaddal, és kettővel több képviselővel vághatnak neki a következő ciklusnak. Az ellenzék csúfosan leszerepelt, és most úgy tűnik, ha marad a jelenlegi konstrukció, 4 év múlva is hasonló eredményre számíthatunk. Ez most a helyzet, két év múlva pedig önkormányzati választások.

Hogyan jutottunk idáig? Hogyan tovább? Mi lesz városunkkal két év múlva?

A választás eredményét nem szeretném hosszasan elemezni, de nekem az a véleményem, hogy Szakács nem akarta eléggé ezt a körzetet, vagy csak elfeledkezett az előző 8 évről. Hoppál Péter ugyanis 2014 óta a térség országgyűlési képviselője, ami önmagában is hatalmas előny. Hoppál emellett a kampányban jött, ment, átadott, posztolt, kábelt húzott: egyszóval jelen volt.

Ezzel szemben volt több olyan ismerősöm, akik a választások előtt két nappal tőlem kérdezték, hogy amúgy ki az a Szakács László, mit lehet tudni róla, mit szeretne itt csinálni. Itt fontos megemlítenem, hogy Hoppál Péter és a Pécsi Fidesz is folyamatosan küldi lapunknak közleményeit, Szakács Lászlótól vagy a helyi ellenzéktől egy ilyet nem kaptunk még, sőt, a KÖT általában hivatalos megkereséseinkre sem reagált.

A KÖT halott és élvezi

A 2019-es önkormányzati választások óta nem igazán hallani a helyi ellenzékről, és hiába vannak ők többségben a testületben, ennek kevés látszatja van. Legalábbis a mi szempontunkból:

  • továbbra sem jönnek témaötletek a városházáról,
  • ugyanúgy nem értesülünk a beruházásokról, önkormányzati hírekről, ahogy korábban,
  • a helyi visszaéléseket továbbra is mi derítjük fel (ha van rá időnk és energiánk), ezeknek azonban semmi visszhangja nincs a KÖT-ben.

Az országos események pedig mintha nem is léteznének.

Januárban például a városunkban is gyűjtötte az ellenzék az aláírásokat a népszavazási kezdeményezésükhöz. Az akkori híradások alapján nem volt teljesen biztos, hogy sikerül-e összeszedniük a megfelelő számú aláírást vagy szükségük van még támogatókra. Ennek ellenére Komlón szinte sehol nem lehetett értesülni arról, hogy egyáltalán zajlik ilyen akció a városban, így azok sem tudtak róla, akik szerették volna aláírni.

Azt sem lehet mondani, hogy most, a választások előtt felszántották volna a pályát Komlón.

A teljes képhez fontos megjegyeznem, hogy a helyi ellenzéki képviselők döntő többsége független, vagyis nem tagja egy pártnak sem. Szóval akár mondhatnák azt is, hogy őket csak a saját körzetük érdekli, és azért akarnak tenni, nem érdekli őket az országos politika. Ez viszont ott bukott meg, hogy az ellenzékiség ígéretével nyertek választást.

Hogyan tovább?

A KÖT-ön eddig nem az látszott, hogy komolyan gondolnák a helyi közéletet, és ez talán a választások eredményéhez is hozzájárult. Szerintem ebben továbbra sem lesz érdemleges változás, viszont a másik oldalon sem éppen a legfelkészültebb emberek ülnek.

Ha a jelenlegi eredmények fényében Polics József vállal még egy ciklust és elindul 2024-ben, akkor valószínűleg nyerni is fog. Ez legalább biztosíték lenne arra, hogy elvezetik a várost. A polgármesteren és egy-két kompetensebb képviselőn kívül (vannak mindkét oldalon) viszont véleményem szerint nem túl fényes a helyzet a városházán.

Szóval arra bíztatok minden helyi állampolgárt, akinek van ambíciója, kompetenciája és kedve ahhoz, hogy képviselje városunk érdekeit, kezdjen el gondolkodni ezen. Különben maradnak az üres tekintettel pislogó, vízió nélküli, önös érdekeiket szem előtt tartó „politikusok” (oldaltól függetlenül) a Városház tér 3-ban.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más