Hírek

Elfogadta a költségvetést és alpolgármestert is talált a polgármester

Komló – Kispál László lett  a város új alpolgármestere, miután Polics József felkérte a feladatra. A döntésben a régi jó viszony is közrejátszott.

A kormány a koronavírus terjedése miatt szerdán veszélyhelyzetet jelentett be. A különböző korlátozások mellett ez azt is jelenti, hogy általánosságban a polgármesterek veszik át az önkormányzati testületek hatásköreit – mutatott rá a 24.hu.

A portál idézte a 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény vonatkozó passzusát (46. paragrafus 4. bekezdése), amely így fogalmaz:

Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.”

Vagyis a polgármester szinte “teljhatalmat” kapott a veszélyhelyzet idejére. Mivel a törvény nem tartalmaz részletesebb magyarázatot, a portál feltételezte, hogy ez a felállás azokon a településeken okozhat majd feszültségeket, ahol a polgármester és testületi többség más “színű”.

Nem is kellett sokáig várni az első ilyen esetre – éppen Komló lett az első, ahol erre sor került.

 

Két alapvető ponton változott a költségvetés

Polics József (Fidesz), a város polgármestere csütörtökön egy formális ülésen a következő döntésekről számolt be.

  • Egyrészt a veszélyhelyzet idejére felfüggesztette a komlói képviselő-testület tagjainak tiszteletdíját, mivel érdemi munkát nem fognak végezni ez idő alatt (minden feladatot a polgármester, illetve a hivatal lát el).
  • Másrészt – amit amúgy is megvétozott, ezért is tárgyalták volna újra csütörtökön a napirendi pontokat – arról  határozott, hogy a helyi médiára szánt 15 millió forintot nem lehet pályáztatás nélkül az újonnan létrehozott Hétdomb Nonprofit Kulturális és Szolgáltató Kft.-nek odaadni, a pénzt tartalékba helyezik. (Erről ebben a cikkben írtunk részletesebben.) Ehelyett egy új pályázatot írnának ki, amelyben külön lehet médiára, írott sajtóra és városmarketingre pályázni. Erről hétfőn tárgyal újra Polics József és a testületben többséget szerzett Komló Összeköt (KÖT).

Ezen túl (99%-ban) a korábbi – KÖT által is támogatott – költségvetési rendeletet hagyta jóvá a polgármester. Ezt már egy pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, ahol az is kiderült, Komló nem áll túl jól anyagilag.

A városnak jelenleg 400 millió forint költségvetési hiánya van, emellett nagyjából 620 millió forint rendkívüli kormányzati támogatásra lenne szüksége ahhoz, hogy nullára tudjon kijönni az év végén – fogalmazott Polics József.

Hogy a hiány miből alakult ki pontosan, az nem derült ki, mivel a polgármester által hivatkozott normatív alapú támogatás, amely nem fedezi a kiadásokat, nem változott egy ideje. Vélhetően az uniós projektek önrészei terhelik meg az önkormányzat kasszáját (és vezetnek hitelfelvételhez).

A költségvetés teljes összege azért csökkent 8,4 milliárdról 6,8 milliárdra, mert kevesebb a beruházás (és a fejlesztési pénz). Ha az összes nagyobb pályázat kifut, nagyjából 4,5 milliárd lesz a város teljes évi költségvetése – magyarázta a polgármester. (A helyi adókból az előző években nagyjából 1 milliárd forint folyt be.)

 

Új alpolgármestert neveztek ki

Egy másik érdekes tényre is fény derült a sajtótájékoztatót követően. Mégpedig arra, hogy a városban elterjedt pletyka igaz: valóban van új alpolgármestere Komlónak.

Polics Józseftől megtudtuk, hogy ő maga kérte fel a feladat ellátására a Komló Összeköt egyik tagját, Kispál Lászlót. Hogy miért most és miért őt, amikor hónapok óta húzódik az alpolgármester választás ügye?

Polics József elmondta, ő már az elején leszögezte, hogy dr. Barbarics Ildikóval (KÖT) és Ferenczy Tamással (KÖT) nem tudna együtt dolgozni, ezért az ő megválasztásukat nem támogatta. Más KÖT-ös név nem merült fel az ellenzék részéről, így nem volt kit megszavaznia. Most viszont sikerült megegyeznie Kispál Lászlóval, akit ő korábban is alkalmasnak tartott a munkára.

– Mi már húsz éve ismerjük egymást és dolgozunk együtt, mindig is jó viszonyban voltunk, ezért esett rá a választásom – érvelt a polgármester.

Persze, akik már korábban is követték a politikát a városban, tudják, hogy ez a viszony nem volt mindig felhőtlen. Olyannyira nem, hogy 2010-ben Kispál László elindult polgármester-jelöltként Polics (és Páva Zoltán) ellenében az önkormányzati választásokon – éppen amiatt, mert konfliktus alakult ki köztük azon, hogy Kispál László lehet-e majd alpolgármester vagy sem.

Rákérdeztük erre Polics Józseftől is, aki megerősítette a tényt: egy félreértés miatt valóban volt köztük nézeteltérés, amit a mostani kinevezés talán feledtet.

Kispál László korábban évekig az Orbán Viktor felhívására létrejött Komlóért Polgári Kör képviselőjeként ült a testületben (és többnyire a Fidesz frakcióval szavazott), most a Komló Összeköt színeiben indult. A képviselő kérdésünkre telefonon elmondta, csak a veszélyhelyzet idejére vállalta a megbízást. Jelenleg azt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy utána lemond a tisztségről, és akkor vállalja el újra, ha a testület megválasztja.

Polics József tájékoztatása szerint az alpolgármester fizetése a korábban meghatározott bruttó 105 ezer forint plusz költségtérítés lesz, más tiszteletdíjat nem fog kapni.

 

Hirdetés