26.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapHírekEgykori bányászokkal nosztalgiáztunk a lejtakna előtt

Egykori bányászokkal nosztalgiáztunk a lejtakna előtt

Komló – Töretlenül népszerűek a Müller János, és Ujfalusi Máté által szervezett ingyenes túrák. A legutóbbi természetjáráson, pár egykori bányász is velünk tartott. Velük nosztalgiáztunk a bétai bányaterületeken.

Tizenketten indultunk szombat reggel Kövestetőről. Elsőként felkapszeodtunk a kilátóig, majd egy rövid szusszanás után tovább is indultunk a lejtakna felé. Miután leereszkedtünk a csúcstól szétnéztünk a régi fonolitbányában, hogy aztán pár lépéssel később elénk táruljon a vasasi külfejtés látképe. Innen tovább ereszkedtünk amíg elértük a bányautat, amit a mai napig használnak, és ami egészen Vasasig vezet.

Kövestetői kilátás /fotó: 7300/

Mi most nem mentünk addig, ugyanis az utat elérve már csak pár méterre voltunk túránk egyik céljától, a Kövestetői lejtakna betemetett bejáratától. Avatatlan szemeknek észrevehetetlenül, az úttól beljebb a fák között bújik meg az akna, amiből mára már csak a felső boltívének egy része látszik.

Ennyi látszik az egykori aknából /fotó: 7300/

Megtalálásában az sem segít, hogy jó szándékkal, de rossz helyre jelölték a helyét, szóval a pár méterrel lejjebb rögtön az út mellett látható felfestésnél az csak az egykori szállító kisvasút egyik támfala volt.

Jelölés a lejtaknától pár méterrel lejjebb. /fotó: 7300/

Az akna mellett az árnyékban Böröcz István mesélt emlékeiről, aki a hatvanas években itt volt vájártanuló. Elmesélte, hogy személyszállításra átalakított Csepel teherautókkal, melyeket a köznyelv csak fakarusznak becézett, szállították őket Béta bányáig.

Csepel „fakarusz” /forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / BRFK helyszínelési fényképei/

Ott aztán áthúzták a munkaruhájukat, és a maradék távot gyalogosan, az erdőn keresztül tették meg. A lejtakna mellett volt egy léggurító, (szellőztető akna) azon keresztül jutottak le a fejtésbe. Ennek mára már nyoma sincs.

Komáromi Gábor videója az egyik aknába benézve:

A lejtakna helyétől csak pár lépést kellett megtenni a buja, cserjés erdőben, és máris a vasasi külfejtésben találtuk magunkat.

Vasasi külfejtés /fotó: 7300/

Itt megnyílt a tér, és jól láthatóvá vált, hogyan helyezkednek el a különféle kőzetrétegek a földben. A túránk pedig ezen a helyen véget is ért.

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más