19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekHamarosan már csak minden második utcai lámpa fog világítani Komlón

Hamarosan már csak minden második utcai lámpa fog világítani Komlón

Komló – A november 7-i rendkívüli testületi ülésen döntöttek a képviselők a közvilágítás helyi korlátozásáról.

Nem lesz teljesen sötét, csak félig. Polics József korábbi drasztikus javaslatához képest jóval enyhébb módon, minden második utcai lámpát lekapcsolva tervez a közvilágítás költségein spórolni az önkormányzat.

Az előzetes becslések szerint a jövő évtől a jelenlegi ár tíz-, tizenötszörösébe fog kerülni 1 kWh áram a városnak. Emiatt az önkormányzati intézményeknek energiamegtamkarítási tervet kellett készíteniük, a város pedig elkezdte mérlegelni a közvilágítás csökkentésének lehetőségeit. Ez ugyanis az egyik legnagyobb kiadás, amint spórolni lehet.

A polgármester korábbi javaslata szerint 22 óra és reggel 4 óra között teljesen megszűnt volna a közvilágítás a városban, ezzel kapcsolatban még a kijárási tilalom bevezetésének ötlete is felmerült. A helyiek között nem aratott osztatlan sikert az ötlet, a polgármester későbbi videójában pedig már arról beszélt, hogy minden második lámpa lekapcsolását támogatja.

A Komló Összeköt Egyesület frakciója már korábban is ellenezte a legdrasztikusabb verziót, így nem történt nagy meglepetés a szavazás során. A testület az előterjesztésben szereplő hármas számú megoldást fogadta el, mely szerint:

„Komló város teljes területén a közvilágítási hálózaton működő minden második lámpatest kikapcsolásra kerül (a csomópontok és gyalogátkelőhelyek teljes megvilágítása mellett) a közvilágítás teljes működési ideje alatt.”

A lámpák kikapcsolásának költsége nagyjából bruttó 19.375.374. millió forintba fog kerülni, és 50%-os megtakarítás érhető el vele az önkormányzat számításai szerint. Az előterjesztés szerint a szolgáltatónak a lehető leghamarabb el kell kezdenie a kivitelezést.

A közvilágítás teljes korlátozását a Magyar Közút sem javasolta

Az önkormányzat a döntés előkészítéséhet állásfoglalást kért a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től és a Komlói Rendőrkapitányságtól is. A közút válasza szerint: az érvényben lévő jogszabályok és útügyi előírások alapján az alábbi belterületi helyszíneken kötelező a közvilágítás üzemeltetése:

  • kijelölt gyalogos-átkelőhelyek,
  • vasúti átjáró,
  • körforgalom.

Viszont, mivel a törvény a közvilágítás üzemeltetésének időtartamáról nem rendelkezik konkrétan, még lehetőség lett volna az első verzió életbe léptetésének is. A Magyar Közút továbbá javaslatot is tett, hogy a fent említett helyeken kívül még hol lenne érdemes megtartani a világítást:

„Forgalombiztonsági okokból mindenképpen javasoljuk útkereszteződésekben, megállóhelyeknél, veszélyes útkanyarulatokban, járda nélküli útszakaszokon, éjszakai váltásban dolgozó munkahelyek térségében, valamint éjszakai szórakozóhelyek környezetében a teljes éjszakán át üzemelő közvilágítás megtartását. A többi helyszínen a közvilágítás mértéke csökkenthető, lekapcsolható” – írták.

Az ígérik, biztosítják a közrendet

A Komlói Rendőrkapitányság a városnak küldött rövid válaszában azt írta, a közvilágítás kikapcsolásával kapcsolatos döntés meghozatalára a rendőrség számára hatályos jogszabályok nem adnak felhatalmazást. Lapunk a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnál arról érdeklődött, hogy van e a rendőrségnek kapacitása arra az esetre, ha esetleg növelni kéne a járőrök számát a városban a csökkentett világítás miatt.

„A rendőrség Komlón is a szükséges létszámmal biztosítja, és biztosítani fogja a közrend védelmét” – válaszolták.

Perelhető lesz a város, de kisebb eséllyel

Az előterjesztés tartalmaz még egy érdekességet. Eszerint „a települési közvilágítás biztosítása ugyan kötelező önkormányzati feladat, annak mértékére vonatkozóan jogszabályi előírás (…) nincs.

A közvilágítás világítástechnikai követelményeire vonatkozóan létezik ugyan egy szabvány (az MSZ EN 13201), amely jogi kötelező erővel nem bír, de a bíróságok ítélkezési gyakorlatában megjelenik akként, hogy amennyiben a nem megfelelő közvilágítás miatt történik a településen egy esemény, legyen az közúti baleset, rablás, vagy éppen nagy kárt okozó betörés, az igazságügyi szakértő és a bíróság a szabvány előírásait veszi alapul a szakvélemény elkészítésekor, illetőleg az ítélet meghozatalakor.”

Vagyis: ha úgy döntött volna a testület, hogy teljesen lekapcsolják a világítást, és emiatt bekövetkezett volna valamilyen esemény (pl. baleset), akkor az önkormányzat felelősségét nagy valószínűséggel megállapították volna a hatóságok.

Így viszont, hogy csak félig lesz sötét, azaz „még elégséges” lesz a közvilágítás a városban, az önkormányzat véleménye szerint ezáltal eleget tesz „az adott helyzetben elvárhatóság jogszabályi kritériumának”,  ez pedig „egy későbbi, önkormányzat ellen indított jogvitánál perdöntő jelentőséget nyerhet”.

Tehát: ha valaki elesik a rosszabb látási viszonyok miatt, és eltöri a karját, az perelheti ugyan a várost, de kisebb eséllyel nyer majd, mintha teljesen lekapcsolták volna a lámpákat.

/címlapkép: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más