16.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapHírekCsokipapír, tejesdoboz: hova dobjuk?

Csokipapír, tejesdoboz: hova dobjuk?

Hiánypótló cikkel jelentkezett a G7: egy szakértő segítségével összeszedték a háztartásban leggyakrabban előforduló olyan csomagoló anyagokat, amelyekről nehéz eldönteni, hogy melyik hulladékgyűjtőbe dobhatjuk. Lássuk a listát!

 

Ablakos levél – a celofán része a vegyes hulladék közé kerül, a maradék pedig a papír szemetesbe.

Chipses zacskók, snackek csomagolása – ezeknél a zacskóknál gyakori, hogy 4-es szám szerepel a csomagolásukon, ami alapján újrahasznosíthatóak, de valójában fémgőzölt műanyagok, ezért a többségüket nem célszerű a szelektívbe dobni.  (Azokat viszont, amelyek tisztán műanyagból készülnek – ezek jellemzően nem csillogóak – be lehet.)

Csoki csomagolása – mivel nagyon sokféle csomagolás van, nehezen lehet általánosítani, érdemes megnézni a csomagolásukon látható jelzéseket.

Folpack és alufólia – a folpackot nem lehet szelektívbe dobni, az alulfólia viszont újrahasznosítható, így célszerű a fémek közé dobni.

Habtálca és hungarocell – sem az elviteles ételek, sem a háztartási gépek legtipikusabb csomagolási anyaga nem újrahasznosítható. A hungarocellt egyes hulladékudvarokban átveszik.

Italos (üdítős, tejes) karton – ezek jellemzően műanyagot, fémet és papírt is tartalmaznak. Komlón a sárga tetejű kukába lehet doni, és a kupakját is rajta lehet hagyni. Kidobás előtt öblítsük ki őket.

Joghurtos/tejfölös poharak és fedőjük – érdemes ellenőrizni, hogy a poharak pontosan milyen műanyagból készültek. A fedőjük jellemzően alumíniumból készül, így az mehet a fémek közé. Elég őket mosogatólével kiöblíteni.

A Humusz Szövetség tájékoztatója: zölddel az újrahasznosítható műanyagok. A számokat a csomagolás alján, oldalán lehet megtalálni.

 

Kartondoboz – a karton mehet a papír hulladék közé, a ragasztószalagot előtte szedjük le.

Kávéspohár (elviteles) – jellemzően az terjedt el, ami papírnak tűnik, de ezekben vékony műanyagréteg is van, hogy bírják a hőt. Nem újrahasznosíthatóak, ahogyan a habszerű anyagból készült kávéspoharak sem.

Műanyag zacskó – (pl. amit a pékárunál, zöldségeknél lehet fogni) ezeket ki lehet dobni a szelektívbe. A tisztálkodószerek műanyag csomagolása (zsebkendő, WC-papír, pelenka) sok esetben újrahasznosíthatóak, érdemes nézni a csomagolásukat.

Olajos flakon – öblítés nélkül dobhatjuk a műanyagok közé, csak figyeljünk arra, hogy a kupak legyen rászorítva, hogy ne szennyezze be a többi hulladékot. A használt olajat pedig érdemes külön gyűjteni és elvinni egy hulladékgyűjtőbe (pl. MOL kút).

PET-palack és felirata – mehetnek együtt a szelektívbe.

Zöldséges/gyümölcsös háló – a nagy boltláncoknál egyre gyakoribb, hogy a krumplit, a hagymát és más zöldségeket ilyen műanyag hálóban lehet kapni: ezeket nem hasznosítják újra, így a kommunális szemétbe kell dobni őket.

Zsíros/olajos papír – legegyértelműbb esete a pizzás doboz. Az olajos/zsíros részeket nem lehet újrahasznosítani, így úgy lehet optimalizálni, ha kivágjuk a szennyezett részt.

 

A Komlói Városgazdálkodási Zrt. oldalán is találtunk segítséget a szelektív hulladékgyűjtéshez, amiből például kiderül, hogy:

  • a papírzsebkendő és papírtörlő sem kerülhet a papírhulladék közé,
  • a műanyagosba nem dobhatjuk a használt fogkefét és a gyerekjátékokat,
  • valamint, hogy az üvegek közé nem dobható be az ablaküveg, a jénai, a tükör, a szélvédő, kerámia, kristály, üvegedény és -pohár, villanykörte, szemüveg, illetve a vegyszeres, gyógyszeres üvegek.
Ezek mehetnek a Komlón található sárga tetejű kukákba.
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más