Proteinekre mindenkinek szüksége van, de a sportolók, fogyókúrázók különösen előnyben részesítik a fehérjedús élelmiszereket a siker, a teljesítmény növelése érdekében.
Szerencsére nincs nehéz dolgunk, ha proteinekben gazdag táplálkozást folytatnánk, ugyanis számtalan finom étel tartalmaz megfelelő mennyiséget ebből a nélkülözhetetlen makrotápanyagból. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy minél magasabb egy élelmiszer fehérjetartalma, annál zsírosabb is, vagyis annál jobban hízlal. Így ha nem ez a célod vele, érdemes előnyben részesíteni az alacsony zsír- és szénhidráttartalmú ételeket. Különösen jók lehetnek a BodySelect Premium Supplements ízletes fehérjéi. Cikkünkben ezekről, valamint a különféle fehérjékről és forrásaikról lesz szó, tarts velünk!
Fehérjékre szükség van
Az emberi szervezet normál működéséhez szükséges 3 makrotápanyag közül a proteinek építik fel a szerveket, szöveteket, illetve vesznek részt különféle biokémiai folyamatokban. Elengedhetetlenek a növekedéshez, az izomzathoz, valamint enzimek, hormonok és antitestek előállításához. Azonban a szervezet se megtermelni, se raktározni nem tudja, így táplálékokból kell biztosítani.
A különböző típusú fehérjék 20-féle aminosavból épülnek fel, amelyek közül 9 esszenciális, vagyis nem képes azokat a szervezet a lebontott fehérjékből szintetizálni, így a táplálékok elengedhetetlen forrásai. Az állati eredetű fehérjék teljes értékűnek tekinthetők, mivel tartalmazzák valamennyi aminosavat, ezzel szemben a növényi proteinek esetében ez megfelelő párosítással valósítható csak meg.
Mennyi fehérjére van szükségünk, és miből nyerhetők ki?
A szervezet fehérjeszükséglete az életkor, a nem és egyéb állapotok szerint változó, gyerekkorban, terhesség és szoptatás idején, időskorban, fokozott fizikai aktivitás, sport mellett, valamint betegségek, műtétek után magasabb lehet. Érdemes erre odafigyelni, és ennek megfelelően megválasztani az ételeket, étrend-kiegészítőket.
A változatos étrend elegendő fehérjét tartalmaz, nagyszerű források a húsok, a halak, a tojás, a különböző tejtermékek, illetve a vegán élelmiszerek közül az olajos magvak, a diófélék, a hüvelyesek és a sokakat megosztó szója is. Igyekezzünk jó minőségű fehérjeforrásokat választani, illetve kerülni a feldolgozott húsféléket, mivel azok nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat.
Amennyiben fokozott fizikai aktivitás, diéta vagy más ok miatt nagy mennyiségű fehérjére van szükségünk, az étrend-kiegészítők, a proteinporok nagyszerűek lehetnek. Készíthetünk belőlük turmixot, energiaszeletet, de édes finomságokat, például palacsintát vagy pudingot is.
Milyen proteinport válasszunk?
A legelterjedtebb fehérjeporok állati eredetű tejsavóból készülnek, amely a sajtgyártás mellékterméke. 3 típusát különböztetjük meg, amelyek zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalomban, továbbá az emészthetőség szempontjából eltérőek. Vegetáriánusok számára a növényi proteines táplálékkiegészítők lehetnek megfelelőek.