26.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapPRMilyen szabályok vonatkoznak a zuhanásgátló eszközök bevizsgálására?

Milyen szabályok vonatkoznak a zuhanásgátló eszközök bevizsgálására?

A magasban vagy épp a mélyben végzett munkavégzés számtalan veszélyforrást hordoz magában, balesetet, sérülést okozhat, ezért a védelem érdekében védőeszközök használata lehet kötelező.

Az olykor jelentős szintkülönbségekből adódó balesetek elkerülése nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató érdeke is, így a dolgozók számára a munkavégzés kockázatainak megfelelő védőruházatot és felszerelést kell biztosítani, amelyet viselni kötelesek. Mivel ezek az eszközök életvédelmi funkcióval rendelkeznek, rendszeres felülvizsgálatukról is gondoskodni kell a törvényi előírásoknak megfelelően.

A magasban végzett munka definíciója

Az elnevezés nem pontosan fedi az összes helyzetet, mert nemcsak a ténylegesen magasban, hanem a mélyben, illetve az akár 1 m szintkülönbséggel végzett munka is annak minősül. Az Épkézláb Munkaruha zuhanásgátló védőeszközei a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek, növelik a munkavégzés biztonságát és leeséskor akár életet is menthetnek.

Az egyéni védőeszközök jelentik a munkavédelem utolsó lépését, az elsődleges minden esetben a veszély elhárítása kell, hogy legyen. Amennyiben nem biztosítható a talajon állva végzett munka, nem módosítható a munkafolyamat vagy a munkaterület, akkor jöhetnek szóba a leesésgátló eszközök, a testhevederek, a kötelek és egyéb eszközök.

Képesítés, felülvizsgálati kötelezettség

Időszakos munka esetében nincs szükség külön végzettségre a magasban történő munkavégzéshez, azonban a munkavállalót el kell látni megfelelő tájékoztatással, valamint védőeszközökkel.

A leesésvédelmi eszközök életvédelmi funkcióval rendelkeznek, így használati lejárati idő vonatkozik rájuk – amely jellemzően 10 – 12 év, és ami után meg kell semmisíteni azokat -, továbbá előírás az időszakos, a vételtől számított 12. hónap utáni, évenkénti felülvizsgálat is.

A leesésből származó balesetek nagy hányada nem a magasság miatt következik be, hanem egyensúlyvesztésből eredően, ezért a szintkülönbséggel végzett munkák esetén egyéni leesésgátló védőfelszerelést vagy valamilyen stabil szerkezetet – korlát, állvány – kell biztosítani. A munkaterületet minden esetben biztosítani kell, hogy más személyek ne sérülhessenek meg.

A leesésvédő eszközök köre

A védelmet soha sem egy eszköz, hanem egy teljes rendszer biztosítja, amelybe a testhevederzet mellett a munkahelyzet-beállító deréköv, a mászógép, a mászóvas, a zuhanásgátlók vagy ezek kombinációi, illetve a csatlakozó rögzítőkötelek tartoznak.

Optimális eszközt mindig a munkakörülményeknek és végzendő munkának megfelelően kell választani úgy, hogy megfelelően fix rögzítési pontot kell találni a testhevederzet számára.

Az előírások pontos betartásán emberéletek múlhatnak. A zuhanásgátló eszközök felülvizsgálatát minden esetben minősített, erre jogosult céggel végeztesse, ugyanis csak ebben az esetben garantált a biztonság. A javításra és a részletes gyártói felülvizsgálatra csak a gyártó vagy meghatalmazott képviselője jogosult. Az épkézláb munkaruha munkatársai gyártói felhatalmazással jogosultak az általuk forgalmazott zuhanásgátló eszközök időszakos felülvizsgálatára.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más