17.1 C
Komló
2024. június 25.
spot_img
KezdőlapPRMi lehet az oka annak, ha kutyád nem akar enni?

Mi lehet az oka annak, ha kutyád nem akar enni?

A kutyákat általában nem kell félteni, ha a hasukról van szó, a többségük ugyanis igencsak jó étvággyal bír, és nem is túlságosan válogatós (persze azért vannak kivételek).

Így valószínűleg elsőre nem tudod majd mire vélni, ha egyszer csak azt veszed észre, hogy kedvenced táljában érintetlen az eleség, és unszolásra sem hajlandó nekilátni az evésnek.

Tény, hogy e jelenség hátterében állhatnak súlyos egészségügyi gondok is, de nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, hiszen teljesen ártalmatlan dolgok is okozhatnak étvágytalanságot, mutatunk is pár példát.

Újfajta eleség, ami nem ízlik neki

Nem adtad le időben a rendelésedet a Petguru oldalán a Brit Care eledelre, és hirtelen “tűzoltásként” elszaladtál a közeli kisboltba venni valamilyen másik tápot, hogy tudd mivel etetni kedvencedet, amíg megérkezik a csomag?

Nos, ha ezen események tükrében tapasztalod azt, hogy az állat nem igazán akarja rávetni magát a tálja tartalmára, akkor valószínűleg csak annyi történt, hogy ez a fajta eleség neki idegen, és valószínűleg nem is ízlik. Ez könnyen előfordulhat akkor, ha egyébként prémium tápot eszik, ám most hirtelen csak valami silány minőségű terméket tudtál beszerezni.

Értékeljük az erőfeszítésed, de legközelebb mindenki jobban jár, ha figyelemmel kíséred, hogy állnak az otthoni készletek, és még azelőtt gondoskodsz az utánpótlásról, mielőtt teljesen elfogyna a megszokott táp. 

Titokban jóllakott valami mással

Kutyusod csak unottan rápillant a táljában az eleségre, majd kényelmesen elfekszik és sziesztázni kezd, pontosan úgy, mint ahogy etetés után szokott? Ebben az esetben érdemes gyanakodni arra, hogy őkelme bizony jóllakott – csak épp nem kutyaeledellel. 

Nézz csak körül a konyhában és a kamrában! Nem hiányzik véletlenül egy szál kolbász, némi szalonna? A tűzhelyen vagy a konyhapulton hagyott étel biztosan érintetlen? Mi a helyzet a szemetessel, nem néz ki úgy, mint aminek alaposan feltúrták a tartalmát? Könnyen lehet, hogy nyomozásod sikerrel zárul, és beletörődve konstatálod, hogy kutyusod titokban kiszolgálta magát. Megesik az ilyen, legközelebb jobban figyelj oda. 

Melege van

Ez a téma most így, a nyár közeledtével különösképp aktuális. Bizonyára te is gyakran tapasztalod azt, hogy kánikulában sokkal kisebb az étvágyad. Kutyusodra ez éppúgy jellemző, pláne ha belegondolsz, hogy őt még a bundája is melegíti.

Ilyen esetben tehát ne erőltesd az evést, adj neki kisebb adagokat, és gondoskodj friss ivóvízről, hiszen bár kevesebbet eszik, de inni annál többet fog. 

Stresszes 

Az étvágytalanság oka pszichés is lehet, a stresszes, szorongó kutya ugyanis sok esetben nem kívánja az ételt. Persze ennek általában egyéb jelei is vannak, az állat például nyugtalan, bepisil vagy kakil, nyüszög, láthatóan ideges és zavart. 

A stressz kiváltó oka sok minden lehet, többek között az erős zaj (mennydörgés vagy tűzijáték), a szokatlan környezet (költözéskor vagy utazás alatt), vagy ha új háziállat kerül a családba.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más