19.7 C
Komló
2024. június 16.
spot_img
KezdőlapPRLiofilizálás, a tökéletes tartósítás titka

Liofilizálás, a tökéletes tartósítás titka

A hagyományos tartósítási eljárásokat minden gondos háziasszony ismeri, hiszen a szezonális gyümölcsökből, zöldségekből a család télen is szeretne fogyasztani. A főzést is könnyebb megoldani, ha az éléskamrában egész évben rendelkezésre állnak a gyakran használt élelmiszerek.

Mit jelent a liofilizálás?

Ma már a boltokban évszaktól függetlenül szinte mindent megvehetünk. A télen vásárolt dinnye vagy eper azonban nagy utat tesz meg, és sok vegyszerrel kezelik, mire az asztalunkra kerül. Az élelmiszeripari cégek profitszerzési érdeke sajnos az élelmiszerek minőségi romlását eredményezte.

Bár számtalan fagyasztott termék, befőtt, savanyúság kapható, az élelmiszeripari botrányok is gyakoriak. Gondoljunk a szalmonella miatt visszahívott termékekre, amelyek elfogyasztása betegséget okoz. Egészségesebben étkezhetünk, ha mi magunk tartósítjuk az élelmiszereket. Ebben segít a Harvest Right liofilizáló berendezés. A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent, ami az élelmiszereket a víz kivonásával tartósítja.

A hagyományos tartósítási eljárások hátrányai

Az emberek minden korszakban próbálták tartósítani az élelmet. Ennek a különböző éghajlati viszonyok között eltérő módjai alakultak ki, az ipari fejlődéssel pedig még bővült a tartósítás addig is színes palettája. Nagyszüleink, amikor ért a kertben a gyümölcs, befőttet készítettek, vagy lekvárt főztek belőle. Azért, hogy a tartósított gyümölcs ne penészedjen meg, tartósítószert vagy nagyon sok cukrot tettek bele.

Ma már tudjuk, hogy a szervezetünk számára egyik sem a legegészségesebb, bár kétség kívül nagyon finom az így tartósított házi lekvár.

A zöldségeket savanyítással tartósították, amihez szintén tartósítószert használtak. Ahol volt száraz, hűvös pince, homokágyban próbálták megőrizni a zöldségek frissességét.

Később, a fagyasztóládák megjelenésével terjedt el az élelmiszerek tömeges lefagyasztása. A fagyasztás során azonban kevés élelmiszer őrzi meg az eredeti állagát, a gyümölcsök és a zöldségek közül kevés olyan van, ami a kiolvasztás után is tökéletes ízzel és minőséggel rendelkezik.

A liofilizálás lépései

A Harvest Right liofilizáló berendezésben szinte bármilyen élelmiszert tartósíthatunk. A zöldségeket, a gyümölcsöket, a készételeket, a húsféléket egyaránt kiváló minőségben tartósítja.

Amikor az élelmiszereket a berendezésbe tesszük, először az oldott anyagok megfagynak. Ezután a megfelelő hőmérséklet és nyomás beállításával az élelmiszerben jéggé fagyott víz szublimál, azaz gáz halmazállapotúvá alakul, majd a maradék víz eltávolítása érdekében további szárítás következik.

A liofilizált élelmiszert befőttesüvegben vagy zacskóban az éléskamrában tárolhatjuk. Fogyasztás előtt folyadék hozzáadásával ugyanolyan ízletesek és zamatosak lesznek, mint frissen.

A Harvest Right liofilizáló berendezéssel tehát forradalmasíthatjuk háztartásunkban az élelmiszerek tartósítását, és egész évben gyümölcsökben és zöldségekben gazdag ételeket fogyaszthatunk.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más