19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapPRHogyan hozhatjuk ki a legtöbbet egy laptop-akkumulátorból?

Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet egy laptop-akkumulátorból?

Kétségkívül a laptop-akkumulátor az egyik legfontosabb része egy hordozható számítógépnek. Enélkül ugyanis nem lenne erőforrása ahhoz, hogy útközben, áramfelvételre szolgáló vezeték nélkül is használni tudjuk.

Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen akkumulátorok vannak, és hogy hogyan tudjuk kihozni a legtöbbet a saját készülékünk hordozható áramforrásából. Vágjunk is bele!

Milyen technológiával készülnek a laptop-akkumulátorok?

A PC Arénánál is elérhető laptop-akkumulátorok lítium-ionos vagy lítium-polimeres technológiával készülnek. Kis helyen elférnek, számtalan alkalommal újratölthetőek, tartósak és biztonságosak (például túltöltés esetén sem robbannak fel).

Folyamatosan fejlődik az akkumulátor terén a technológia, lásd például az elektromos autók térnyerését. Egyre könnyebbek, nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek, hosszabb az üzemidejük.

Melyiket érdemes választani?

Mindkét típus másban jó, így a személyes igényeink alapján tudunk dönteni.

A lítium-polimeres típusban nincs folyadék, így vékonyabb, kisebb a súlya, és az üzemideje is hosszabb. Ezzel szemben a lítium-ionos változatot többször lehet újratölteni, így nagyobb élettartammal bír.

Meddig használható egy laptop-akkumulátor?

Bármennyire is figyelsz a megfelelő használatra, ezek az akkumulátorok maximum 3-4 évig bírják.

Cserénél ugyanakkor nagyon figyelni kell arra, hogy kompatibilis akkumulátort vegyünk! Ha erre nem ügyelünk, akkor könnyen kárt okozhatunk a laptopunkban. Ilyenkor nézni kell az akkumulátor feszültségét, méretét, kapacitását, és persze a csatlakozásának is kompatibilisnek kell lennie a laptopunkkal.

Így hozhatjuk ki a legtöbbet egy laptop-akkumulátorból

Az első, hogy figyeljünk oda a helyes töltésre és használatra. Ezt sajnos nagyon sokan elfelejtik, vagy eleve nem is tudják. Pedig nagyon fontos!

Nem szabad állandóan 100%-ra tölteni! A legoptimálisabb az, ha 40-80% között üzemeltetjük az erőforrásunkat. Ne merítsük le teljesen, és ha kivehető, akkor asztali számítógépként használva nyugodtan vegyük is ki, és csak a töltőről használjuk a gépünket. Ilyenkor sima AC/DC adapterként funkcionál a töltő.

A helyes töltési módszert alkalmazva a duplájára is növelhetjük az élettartamát! 300-600 töltési ciklust képes elviselni egy laptop-akkumulátor, ha nem jól használjuk. Ha viszont figyelünk a fentiekre, akkor ez 1000 is lehet!

A túlmelegedésre szintén érzékenyek ezek az áramforrások. Gondoskodjunk a megfelelő hűtésről, és ne hagyjuk napon a gépünket! Ez is befolyásolja az élettartamát.

További praktikák

A fényerőt nem kell maxon hagyni, hacsak nem muszáj. A szemünket is kímélni fogjuk, ha csökkentjük. Főleg benti használat esetén, ahol nincs nagy fényerőre szükség.

Használjuk az energiatakarékos üzemmódot, hogy kíméljük az akkut!

Az sem mindegy mennyi alkalmazás fut egyszerre. Feleslegesen ne terheljük a gépet! Ha valamit nem használunk, azt zárjuk be.

Értékes plusz üzemórákat és hosszabb élettartamot nyerünk ezekkel a megoldásokkal. Használjuk őket!

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más