23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapPRHogyan érhetjük el azt, hogy fények segítségével a kert nagyobbnak tűnjön?

Hogyan érhetjük el azt, hogy fények segítségével a kert nagyobbnak tűnjön?

A kert megfelelő megvilágítása nem csupán arra alkalmas, hogy az esti partik látványosabbak legyenek, hanem emellett a kert szépségét is kiemeli, valamint akár optikai hatás is elérhető vele. Ha az a cél, hogy a kert nagyobbnak tűnjön, akkor megfelelő helyen elhelyezett kültéri lámpákkal mindezt el lehet érni. Cikkünkben azt is megmutatjuk, hogyan!

A kültéri világítás megtervezése

Amikor a kert világításának kiépítése következik, akkor az Elter Világítás szakértői szerint a világítástervezés legyen az első lépés. Nem érdemes ötletszerűen elhelyezni a világítótesteket, hanem meg kell tervezni pontosan azt, hogy hová, milyen lámpát kell tenni annak érdekében, hogy a kert otthonos, meghitt hangulatú legyen, ráadásul nagyobbnak látsszon.

A rétegzett világítás

A tér növelésének alapja, hogy a lámpák különböző magasságokban legyenek elhelyezve. Ez a rétegezés arra szolgál, hogy különböző világítási szintek jöjjenek létre. Ezek a rétegek fogják adni a mélységet és a dimenziókat, melyek által tágasabb érzetet kelt a kert. 3 szintet kell kialakítani:

  1. Alacsony szint: talajba szúrható, rögzíthető lámpákkal, lépcsőfok világítással, kisebb állólámpákkal, járdavilágítással alakítható ki ez a szint.
  2. Közepes világítási szint: célja, hogy a kert bizonyos látványos elemeit emeljük ki vele, például egy szép növényt, egy kerti sütögetőt, egy szobrot vagy a kert egy távoli sarkát. Kisebb kandeláberek, állólámpák, kerítésre szerelt célzott fények alkalmasak erre, ehhez pedig spot lámpákat érdemes használni.
  3. Fő világítási szint: az alapvilágítást vagy a hangulatvilágítást biztosítja. Nagyobb kandeláberekkel, teraszvilágítással, függesztett lámpákkal, kerítés tetejére, falra szerelt világítással érhető el.

A stratégiai pontok megvilágítása

A világítás megtervezése során tehát mind a három szintre tervezni kell lámpákat, azonban az is lényeges pont, hogy ezeken a szinteken belül az egyes fényforrások hol legyenek elhelyezve. Ezzel fogjuk ugyanis elérni azt, hogy a kert tágasabbnak tűnjön. 

Ha a kert határvonala végig meg van világítva, akkor az nagyobbnak fog tűnni, ezt akár az alacsony szinten is megtehetjük, de a közepes szinten végigfutó spotok is alkalmasak rá. Mindenképpen világítsuk meg a kert távoli pontjait, ha ehhez szórt fényt használunk, akkor az végtelennek mutatja a területet. A kerti tó, kisebb szökőkút akár színes világítása szintén azt érezteti, hogy nagyobb a tér.

Függőleges irányban is növelhetjük a teret!

Érdemes 3 dimenzióban gondolkodni és a tágas érzet elérése érdekében felfelé is megnövelni a kert nagyságát. Ezt a nagyobb fák felfelé történő célzott megvilágításával lehet elérni. A kontrasztos hatás szintén növeli a területet, játszunk a fény-árnyék hatással. Ezeken kívül a színek és a fényerő is széles lehetőséget biztosít az optikai hatás fokozásához.

Látható, hogy a kert megvilágításával mennyi lehetőség van a kezünkben. Ha egy szakemberre bízzuk ezek alkalmazását, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a végeredmény tökéletes lesz.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más