23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapPRHogy válasszunk csalit? Gondolkodjunk a halak fejével!

Hogy válasszunk csalit? Gondolkodjunk a halak fejével!

A halak okosabbak, mint gondolnánk. Látnak, érzékelnek, egy kicsit még gondolkodnak is. Legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják. Hiába a jó csali, a hatékony trükkök, egy idő után rájönnek a turpisságra, és továbbállnak. Érdemes ezért felkészülni – mind a módszereket, mind a csalikat illetve.

Tudtad? A TackleBait.hu horgász webáruház széles kínálatában komplett műcsali szett is kapható, amivel gyorsan és rugalmasan tudjuk váltogatni a csalikat horgászat közben is. Legyen szó pontyok vagy más halak kifogásáról.

Mit látnak, és hogy gondolkodnak a halak?

A halak – ha csak mérsékelten is – képesek érzékelni a fényerősséget, és majdhogynem a színeket is, ha nem is abban a formában, ahogy azt mi emberek vagy egy fejlettebb emlős életforma. A táplálékot vagy a veszélyt azonban ők is jól azonosítják, gondolkodásuk ösztönös, viszont nagyon intelligensek abból a szempontból, hogy a tapasztalataik alapján képesek tanulni és alkalmazkodni a környezetükhöz. Pontosan ezért is fordulhat az elő, hogy egy már korábban bevált csalira nem akadnak rá, hanem messziről elkerülik.

Tudományos tény, hogy a halak nagyrésze rövidlátó. Így például egy ponty esetén 1-5 centiméteres látószögről beszélünk. De ott van a szaglás is, ami szintén jelentős tényező, sőt, még fejlettebbek is e téren. Ami viszont kijelenthető, hogy a halak rendelkeznek olyan biológiai tulajdonságokkal, melyek kapcsán elmondhatjuk, hogy van jelentősége annak, milyen csalikat használunk.

A csalik színei és típusai

Amikor csalit választ az ember tehát, nem mindegy, hogy milyen színben és típusban visz ki magával a partra. A fényviszonyok és a víz minősége, tisztasága is befolyásolja azt, hogy milyen színeket látnak jobban. Az is elmondható, hogy például napos időben a visszafogott színek inkább a hatékonyak, míg borongósabb körülmények mellett az élénkebbeket érdemes választani. De már csak azért is célszerű többet kipróbálni, mert a halak típus szerint is különbözőeket “szeretnek” jobban.

A lényeg, hogy teszteljünk, és ne esküdjünk fel egy kizárólagos megoldásra. Használjunk élő- vagy műcsalit, azokból is többfélét, sokféle színben és típusban. E mögött komoly tudomány rejtőzik, de a megoldást az etetőanyag, a csali és az egyéb csalogató anyagok komplex rendszere, vagyis a gyakorlati tapasztalás adja meg.

Műcsalik, élőcsalik és egyéb horgászfelszerelések beszerzése

A megfelelő csali kiválasztása és beszerzése tehát kritikus pont a horgászat előtt. A TackleBait.hu horgász webáruházban a különböző halfajokhoz és horgászmódszerekhez egyaránt meg lehet találni az ideális csalikat. A szükséges egyéb felszerelések és kiegészítők, mint például a botok, kempingfelszerelések és ruházatok, szintén megvásárolhatóak – online a szakértői webáruházból vagy Szombathelyen a fizikai boltból is.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más