23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapHírekKétszer annyi garázdaság, kevesebb baleset – a Komlói Rendőrkapitányság közzétette tavalyi mérlegét

Kétszer annyi garázdaság, kevesebb baleset – a Komlói Rendőrkapitányság közzétette tavalyi mérlegét

Komló – Emelkedett a városban regisztrált bűnesetek száma tavaly, a 2022-es adathoz képest.

Közzétette éves beszámolóját a Komlói Rendőrkapitányság, mely szerint 312-ről 354-re emelkedett a regisztrált bűnesetek száma a városban és környékén. Az emelkedést a garázdaságok, az ehhez kapcsolód testi sértések és az online térben elkövetett csalások számának növekedése okozta.

Összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény 2010. és 2019-2023 /forrás: Komlói Rendőrkapitányság/

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 99-ről 94-re csökkent. Ebben a kategóriában jelentős volt a vagyon elleni erőszakos bűncselekmények száma.

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma emelkedett (164-ről 195-re). A rendőrkapitányság illetékességi területén a kiemelten kezelt bűncselekmények közül nem indult büntetőeljárás emberölés, halált okozó testi sértés, embercsempészés, valamint zárt gépjármű feltörés bűncselekmények miatt.

A testi sértések száma az előző évhez képest növekedett (18-ról 23-ra), a súlyos testi sértések száma csökkent (11-ről 8-ra). 

A városban elkövetett garázdaságok tekintetében az előző évek tendenciája állt vissza. A tavalyi évi jelentős csökkenést követően az esetszám nagymértékben, több mint a duplájára nőtt (14-ről 30-ra).

Az előző év adataihoz mérten szintén jelentősen nőtt (1-ről 6 esetre) a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmények száma.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények közül terjesztői magatartás miatt a hatóság 2023-ban 10 ügyet fejezett be eredményesen a terjesztőkkel szemben.

Az előző évi adatokhoz képest csökkent a lopások száma (78-ról 63-ra). A cselekménytípuson belül a lakásbetörések esetszáma minimálisan emelkedett (7-ről 8-ra).

A városban személygépkocsi lopás egy esetben történt, míg előző évben ilyen típusú bűncselekményt nem regisztrált a hatóság. A cselekmény elkövetőjét felderítette.

A vagyon elleni erőszakos bűncselekmények közé tartozó rablások száma stagnált, mindkét évben 2 alkalommal fordult elő ilyen bűncselekmény.

Eredményesek a nyomozások

A rendőrkapitányság nyomozáseredményessége előző évekhez képest 82,5%-ról 86,5%-ra emelkedett.

Csökkent a sérüléssel járó balesetek száma

Az értékelt időszakban 21,79%-kal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma. Ezen belül a halálos sérüléssel járó balesetek száma 75 %-kal (4-ről 1-re) mérséklődött, a súlyos sérüléssel járó balesetek száma 12 %-kal nőtt, a könnyű sérüléssel járó balesetek száma 34 %-kal csökkent. A sérülés nélküli balesetek száma 7 %-kal csökkent.

Baleseti gócpont a rendőrkapitányság illetékességi területén nem alakult ki, de voltak olyan közlekedési utak ahol a jelentősebb forgalom nagyobb baleseti lehetőséget produkált. Ezek a 6-os, 66-os és a 611-es számú fő közlekedési, illetve a 6543. számú (Mánfa-Komló) utak.

A balesetek legfőbb oka továbbra is a gyorshajtás (36,0 %), a kanyarodási szabályok (26,2 %) be nem tartása, illetve az elsőbbségi szabályok megszegése (9,8 %) volt.

Az okozó jármű legtöbb esetben személygépkocsi (63,9%), elenyésző számban tehergépkocsi (11,47%) illetve motorkerékpár (11,47 %), kerékpáros okozók, szintén 11,47 %. volt.

Időszakonkénti megoszlását tekintve megállapítható, hogy a legtöbb közlekedési baleset délután (12- 18 óra között 31-esetben), illetve a délelőtti (07-12) órákban, 10-esetben következett be. Ezt követi az esti illetve a reggeli – éjszakai időszak – mely során összesen 20 baleset történt.

Ittas állapotban 8 alkalommal okoztak személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet.

/címlapkép: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más