19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapPRFixi, pályakerékpár - Örökhajtós és nem örökhajtós modellek 

Fixi, pályakerékpár – Örökhajtós és nem örökhajtós modellek 

Lehet, hogy hallottál már a fixiről, csak nem éppen ez a név ugrik be, hanem az “örökhajtós” kifejezés. A városban igencsak sokan járnak ezzel a remek járgánnyal és tulajdonképpen sajátos felépítésének köszönhetően, rengeteg pozitívumot társíthatunk ehhez a bicóhoz. 

A következő pár sorban az egysebességes fixi kerékpárt vesszük górcső alá, s ha eddig még nem volt szerencséd megismerkedni vele, akkor most többet megtudhatsz róla. Tarts velem, ki tudja, lehet hamarosan beruházhatsz egy új bringára.

Mit kell tudni a fixiről?

Az örökhajtós bicaj működési elve roppant egyszerű; nincs a hátsó tengelyén szabadon futó mechanika, és fékkel, váltóval sem rendelkezik. A Bikepro.hu kerékpár webshop fixi kínálatában több minőségi modellel találkozhatunk, amelyeknek többek között az is a sajátossága, hogy ha a hátsó kerekük forog, akkor a pedálok sem állhatnak meg. 

Ezen a biciklin ülve elfelejthetjük a pihenést, ugyanis a lábunk folyamatosan jár. Kizárólag a sportolási célra tervezett fixiket tudjuk egy kicsit lefékezni, de lassítani is csak a kontrafékezéshez hasonlítható ellentartó mozdulattal lehetséges. A kormány elég alacsonyan van felszerelve, tehát az aerodinamikával sem lesznek gondjaink.

A valódi pályakerékpárokat általában pályakormányokkal látják el. A fixiket egyébként eredetileg zárt pályás alkalmazásra tervezték, de egyre többen keresték őket a piacon. Először futárok kezdték el használni ezeket a bicajokat, mivel a fék hiányának hála, nem kopik a felni.

Még több fixi…

A fixi első ránézésre egy egysebességes országúti bringához vagy egy fitness biciklihez hasonlít. Meg kell említeni, hogy a fixi “őse” a pályakerékpár, ami tulajdonképpen az ovális, épített kerékpárpályán (velodromban) használatos. Speciális vázgeometriát társíthatunk hozzá, illetve az emelt középcsapágyház szintén a sajátosságai közé tartozik. Mivel a hajtáshatékonyság elsőrangú, elég merev és erős szerkezetük van.

A fixi közlekedésbarát verziója az egysebességes, single speed bicó. A KRESZ ugyanis nem engedi, hogy pályakerékpárt használjunk az utakon. Az egysebességes változat viszont egy áttételi fokozattal rendelkező bicikli. 

Single speed életstílus

A single speedhez különleges életstílus társítható, s azon személyek számára lehet ideális megoldás, akik nem a kényelemre vagy a gyorsaságra hajtanak, hanem a megbízhatóságot és az egyszerűséget helyezik előtérbe. A Neuzer, a Gepida, a Csepel márkák kínálatában több menő darab is képviselteti magát, tehát bőven van miből válogatnunk. 

A fixi tehát egy nem mindennapi bicaj, aminek használatát ki kell tapasztalni, de ha megszeretjük, akkor mindig ragaszkodni fogunk hozzá, s ahogy azt olvashattuk, más lehetőségeink is vannak, ha szeretnénk szabályosan közlekedni.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más