14.7 C
Komló
2023. június 01.
KezdőlapPRA repce és a belőle készülő méz

A repce és a belőle készülő méz

A repce egy Magyarországon nagy mennyiségben termő növény. Színe a halvány sárgától egészen a krémszínig terjedhet. A tavasszal virágzó repcetáblákat szinte mindenki megcsodálta már. Ennek a növénynek virágporából készül a repceméz. 

A repceméz előnyei

Kiválóan alkalmas a savcsökkentésre és egy átmulatott éjszaka utáni másnaposság ellenszere is egyben. Fogyaszthatja rendszeresen, vagy akár alkalmi gyógyírként is szolgálhat. A Bodó Méhészet repceméze finom és egyben egészséges élelmiszer. Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, mint például vitaminokat, aromákat, aminosavakat és ásványi anyagokat.

A repcét Magyarország nagy területén termesztik. Jellegzetes látnivaló a tavasszal, sárgán virágzó repcetábla. Ez a krémméznek is nevezett, isteni nedű a méhek egyik kedvenc tápláléka, hiszen tápértékben gazdag és virágporát előszeretettel fogyasztják. Sütemények sütéséhez vagy kávék és teák ízesítésére kiválóan alkalmas, hiszen finom aromáinak és selymességének köszönhetően megédesíti a mindennapjait. A repceméz az első 1-2 napban még lágy, majd szépen lassan, körülbelül 8 nap alatt kikristályosodik. Bár sokan azt hiszik, hogy ilyenkor megromlott, de fontos tudni, hogy ez 100%-ban természetes folyamat. Minél hamarabb megy végbe ez a folyamat, annál inkább értékes az emberi szervezet számára.

Miért érdemes repcemézet fogyasztani?

Ennek a mézfajtának beltartalma jelentős, minden alkotóelemét megtartja. Alacsony savtartalmának köszönhetően, érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Jótékony hatást gyakorol a gyomor- és savproblémákra. Egy kanál repceméz, és elmúlik a kellemetlensége. Sebekre, akár zúzódásokra, horzsolásokra is alkalmazhatjuk külsőleg a repcemézet.

Rendkívül jó gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Magas vastartalmának köszönhetően a vérszegénység gyógyítása érdekében is fogyaszthatjuk. Cukorhelyettesítőként is kiválóan alkalmazható, ezért célszerű a sütemények, desszertek krémjébe vagy tésztájába elrejteni egy keveset belőle.

A repceméz kristályosodása

Az 1-2 órája peregetett méz még lágy és folyékony. Viszont, ahogy telnek a napok, egyre inkább krémesedik az állaga. A legvégén egy késsel könnyen kenhető állagot vesz fel, amitől sok ember megijed és azt gondolja, hogy megromlott. Sokan ezután már nem is szívesen fogyasztják. Viszont mielőtt azt gondolná, hogy ki kell dobni a mézet, fontos tudnia: A méz kristályosodása egy természetes folyamat, ami előbb vagy utóbb végbemegy. Megtörténhet pár nap alatt, vagy akár több év után is egyes fajtáknál. A repceméz azon mézek közé sorolható, amik pár nap alatt kristályosodnak.

A kikristályosodott méz tehát nem romlott, hanem egészséges. Annak ellenére, hogy megváltozott az állaga, azaz krémes lett, ugyanolyan sok pozitív hatást gyakorol a szervezetére, mint lágyabb formájában.

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más