19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapPRBátor és rettenthetetlen terelőkutyánk, a mudi

Bátor és rettenthetetlen terelőkutyánk, a mudi

Aki már egyszer is látott dolgozó mudit, annak nem kell ecsetelni, mennyire sokoldalú és remek terelő tulajdonságokkal rendelkezik. Egyre többen alkalmazzák, hiszen nemcsak a juhok, hanem a sokkal nagyobb testű lovak és marhák mellett sem ijed meg ez a bátor és okos négylábú. Disznókkal és libákkal is könnyedén elbír, hangjának és parancsoló tekintetének nem tudnak ellenállni ezek az állatok sem. Ezeket alkalmazza és nem pedig erőszakot a tereléshez. Ebben nagyon eltér a viselkedése más juhászkutyákétól.

Tanulékony, okos és nagyon kíváncsi

Mint minden kutya, a mudi is ragadozó állat és mint ilyen, húsalapú táplálásra van szüksége. Ehhez a Falatozoo.hu állateledel webáruház kutyaszalámik, konzervek kínálatában remek, a mudi fogára való nedves eledeleket találsz. Mivel sok nedvesség van ezekben az ételekben, a sokat a szabadban lévő egyedeknek ideálisabb lehet ezek választása. Hosszabb ideig is képesek teltségérzetet biztosítani, mint a száraz kutyatápok. Gazdagabb az ízviláguk is és könnyebben rághatók. A kutyaszalámikkal minden négytappancsos, így a mudik is nagyon jól motiválhatók, remekül használhatja ezeket minden gazdi jutalomfalatként.

Elterjedt dolgozó eb a magyar tájakon

Egy mudi igazán puha bundával büszkélkedhet. Erre azonban érdemes a gazdiknak nagy gondot fordítaniuk, hogy ne is kezdhessen el filcesedni. Ezen segít a speciális kutyakefével való rendszeres átfésülés. A fogakat, a szemeket és a füleket is ápolni szükséges, hogy minél tovább egészségesek maradhassanak. Több mint 15 évet is élhetnek.

Ennek a fajtának a tenyésztése nem olyan régen kezdődött csak el. Őseiről az első említések 1815 környékére datálhatók, amikor is egy álló fülű, középtermetű juhászkutyáról írtak. Magyar terelő- és pásztorkutyák és apró termetű németjuhászok keresztezéséből tenyésztették. 1936-ban született az első részletes fajtaleírása és akkor kapta a mudi nevet is egy ilyen nevű fekete kan példány után.

Nem szeret lustálkodni

A mudi rendkívül tanulékony és okos, ami nem csoda, hiszen rettentően kíváncsi is. Nevelése következetességet kíván, ám soha nem szabad vele – mint egyik kutyával sem – agresszíven bánni. Attól teljesen elbizonytalanodik ez a csodálatos, bátor és rettenthetetlen terelőbajnok. A végletekig hűséges a gazdájához és a családjához. Érzékeny társ, amennyit csak tud, annyit vele és velük akar lenni. A mudi igazi energiabomba, éppen ezért is biztosítani kell a számára a megfelelő elfoglaltságot. 12-15 hónapos koráig azonban nem szabad túlterhelni, később mozgásszervi gondokat okozhat nála.

A mudi egyáltalán nem szobakutya, és nem is való bárkinek ez a fajta. Csak olyan gazdi mellett érzi jól magát, akivel együtt sokat csavaroghat a szabadban és sokféle ingert tud számára biztosítani. Ha sokat foglalkozol vele, nagyon szereted és felelős gazdája leszel, mérhetetlenül hűséges és ragaszkodó társad lesz sokáig.

 

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más