Minden más

Vörös kód lépett életbe a kánikula miatt

Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára.

A riasztás az előrejelzések alapján csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben. A speciális eljárásrend alatt az élet védelme az első, ezért – bár a hajléktalanok elhelyezése elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata – a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

A vörös kód célja az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a speciális helyzetre. Az államtitkár mindenkit arra kér, ha bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

Az ország egész területén hőségriadó van érvényben

forrás: OMSZ

A meleg idő az OMSZ előrejelzése szerint egész héten kitart, jelenleg is első illetve másodfokú figyelmeztetés van érvényben az országban a hőség miatt. Komlón hétfőn akár 37 fok is lehet, és a hét további napjaira is hasonlóan magas maximumokat jósolnak.

/címlapkép: H. Lőrinc/

Hirdetés