Hírek

Eddig három jelölt jelentkezett be az előválasztásra Baranya 2-es választókerületében

Komló – Még viszonylag messze a jövő évi országgyűlési választás, ennek ellenére az ellenzék és a Fidesz is kezd ráfordulni a kampányra. Nem csoda, hiszen a tét nagy, és az erőviszonyok is változtak. Ráadásul az ellenzéki jelölteknek először még egymással is meg kell mérkőzniük.

Tanult az ellenzék a négy évvel ezelőtti hibájából, ezért jövőre együtt, egységesen mérettetik meg magukat a Fidesszel szemben. Így a tervek szerint mindenhol egy jelölt indul majd a kormánypárt ellen, és nem aprózódnak el a szavazatok több kisebb párt között.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között, a másodikat október 4–10. között rendezik.

Baranya 2-es választókerületében, amelyhez Komló is tartozik, a jelenlegi állás szerint a következő jelöltek indulnak:

  • Keresztes László Lóránt (LMP),
  • Simon Gábor Imre (Mindenki Magyarországa Mozgalom),
  • Szakács László (DK),

Ez a névsor persze szeptemberig még változhat, hiszen szinte naponta történnek fejlemények. A Momentum Mozgalom például már vissza is léptette jelöltjét Péderi Tamást Szakács László javára, de Zag Gábor, a DK jelöltje is visszalépett, miután kinevezték Pécs alpolgármesterévé. Ennek ellenére mégis lesz jelöltje a pártnak.

Szakács MSZP-s jelöltből DK-s lett

A helyi előválasztás eddigi legérdekesebb momentuma a Szakács László körül kialakult helyzet. A politikus eredetileg az MSZP jelöltje volt, de pártja megvonta tőle az indulás jogát, miután kiderült, hogy a DK is őt támogatja. Az MSZP állítólag attól tartott, hogy egy esetleges győzelem esetén a politikus nem az ő frakciójukat, hanem a DK-t választaná.

Szakács a lépésre válaszul felfüggesztette MSZP-s párttagságát, és bejelentette, hogy a DK jelöltjeként indul. Az ATV-nek viszont cáfolta, hogy előzetesen egyeztetett volna a párttal.

Hoppál lehet az ellenfél

Hoppál Péter (Fidesz) 2018-ban 21 471 szavazattal 40,11%-os eredménnyel nyerte Baranya 2-t úgy, hogy 12 jelölt indult akkor ellene. Így már talán érthető, miért is olyan fontos az ellenzék számára a közös jelölt.

A Fidesz hivatalosan még nem jelentette be, hogy jövőre is Hoppált indítják a Komlót, Kozármislenyt és Pécs egy jelentős részét magába foglaló választókerületben, de abból, hogy a politikus az utóbbi időben ismét egyre többször tűnik fel a kormányközeli médiumokban, arra lehet következtetni, hogy már az ő kampányát kezdik építeni helyben.

Komló pedig fontos Baranya 2-ben. A választásra jogosult 75 366 főből 20 327-en itt élnek a városban, vagyis igazán fontos lehet a jelöltek számára, hogy megnyerjék a helyiek szimpátiáját.

Nyitókép: Wikipédia/Texaner  

Hirdetés