16.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapMinden másÚgy tűnik, mégis megtalálta a pécsi múzeum az elveszettnek hitt ezüstdénárokat

Úgy tűnik, mégis megtalálta a pécsi múzeum az elveszettnek hitt ezüstdénárokat

Pécs – A 2006-os teljes újraszámoláshoz képest hiánytalan az 1969-ben megtalált mohácsi kincslelet – közölte belső vizsgálatára hivatkozva a Janus Pannonius Múzeum.

Korábban a Szabad Európa cikkére hivatkozva mi is beszámoltunk arról, hogy jelentős mennyiségű érmeleletnek veszhetett nyoma a pécsi Janus Pannonius Múzeumból (JPM). A cikk megjelenése után belső vizsgálatot indított a múzeum, ebből derült ki, hogy egy adminisztratív félreértésből fakadó tévedés miatt hihették elvesztettnek az értékes lelet egy részét. Mint írták: 

A közelmúltban néhány sajtóorgánumban egy adminisztratív félreértésből fakadó tévedés miatt helytelenül jelent meg, hogy az összesen közel 24 kg súlyú két éremlelet fele eltűnt. Az újságcikkek egy 2015-ös publikációra hivatkoznak, melyben az I-es számú lelet az eredetileg leírtnál jóval kisebb mennyiségben szerepel. A Janus Pannonius Múzeum belső vizsgálatot tartott és áttekintette a lelet megtalálása óta eltelt 53 év iktató- és leltárkönyveinek az ügyhöz kapcsolódó adatait, illetve kollégáink és a feldolgozást végző numizmata újraszámolták a kincslelet leltározatlan részét.

Az egyes érmék század gramm pontosságú lemérését is magában foglaló elemzés ez év végére várható befejezése után a Janus Pannonius Múzeum a teljes mohácsi leletről nemcsak átfogó tudományos képpel, hanem darabra lebontva is pontos információval rendelkezik majd.

A múzeum a következő évben az érméket egy újabb kiállításon is megmutatja a nagyközönségnek.

Korábban írtuk:

Nyoma veszett 14 212 ezüstdénárnak a pécsi múzeumból

/címlapképünk illusztráció, forrás: pannonhirnok.com/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más