17.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapMinden másNyoma veszett 14 212 ezüstdénárnak a pécsi múzeumból

Nyoma veszett 14 212 ezüstdénárnak a pécsi múzeumból

Pécs – Eltűnt Magyarország egyik legjelentősebb éremleletének több mint fele a pécsi Janus Pannonius Múzeumból (JPM) – írja a Szabad Európa. A lap cikke szerint az esetről évek óta lehetett tudni, vizsgálat viszont csak most indult az ügyben.

Az érméket 1969-ben Mohácson találták egy útépítés során, egy szürke és egy vörös korsóba rejtve. A kincseket vélhetően a mohácsi csata miatt dugták el. A legkorábbi érméket Aquileiában 1387 és 1437 között bocsátották ki, de magyar pénzverdék dénárjai is voltak közöttük, a legkésőbbiek 1521-ben készültek. A cikk szerint megtalálásuk után több mint 50 évig a múzeumban voltak.

A Szabad Európa viszont ráakadt egy 2011-es kutatásra melyben azt írták: „az 1. számú éremkincs 53,6 százaléka, míg a 2. számú 12,6 százaléka hiányzik ’69-es megtalálása óta”. A lap ezért megkereste a múzeumot, hogy érdeklődjön az esettel kapcsolatban. Bertók Gábor, a JPM igazgatója vizsgálatot indított.

„Köszönjük szépen, hogy felhívta a figyelmünket a problémára. Az ügyben vizsgálatot indítottam, amint a vizsgálat lezárul, értesíteni fogjuk annak eredményéről, és válaszolunk a feltett kérdésekre.” – írta lapnak küldött válaszában az igazgató.

A lap forrásai szerint általában a múzeumoknak se emberük, se helyük nincs arra, hogy az évtizedek alatt felhalmozódott leleteket normális körülmények között tárolják és leltárba vegyék. Ez pedig visszaélésekre adhat lehetőséget.

/forrás: Szabad Európa/

/címlapképünk illusztráció, forrás: pannonhirnok.com/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más