7.7 C
Komló
2024. március 05.
KezdőlapMinden másTörténelmi mélyponton a gólyák száma Baranyában

Történelmi mélyponton a gólyák száma Baranyában

Baranya – A Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportjának adatai szerint összesen 169 gólyapár költött a megyében, ami történelmi mélypontot jelent.

 

Az MME Baranya Megyei Csoportja hírlevélben számolt be arról, hogy márciusban a hideg, havas tavaszkezdet ellenére a gólyák 30-40 százaléka visszatért a baranyai fészkekre (ez átlagosnak tekinthető). A vonulás későbbi időszakában azonban el-elmaradoztak a tavaly még itt költő párok, ezért jelentősnek nevezhető állománycsökkenés következett be.

A teljes megyére kiterjedő nyári felmérés során a madártanisok 218 fészket vettek nyilvántartásba. Ezek közül 43 bizonyult lakatlannak, míg hat fészket csak magányos gólyák foglaltak el. A fészkelők száma 21 párral volt kevesebb a tavalyinál. Összesen 169 pár költött a megyében, ami a szervezet szerint történelmi mélypontot jelent. Az 1996-os bázisévhez viszonyítva már 43,3 százalékkal kevesebb gólyánk van.

Öröm az ürömben

Bár 33 pár nem repített fiókákat, a költések kiválóan sikerültek. A 136 sikeresen költő pár összesen 419 fiókát nevelt fel, ami 39 fiókával több, mint tavaly. Ilyen jó költési eredmények utoljára 1996-ban születtek.

Gólyafészek jelenleg a megye 135 településén található, de gólyák csak 114 településen fészkeltek. A legtöbb gólya Kölkeden (15 pár), Mohácson (6 pár), Csányoszróban (6 pár), Oldon (5 pár) és Sellyén (5 pár) költött. 

 

Fotó: Orbán Zoltán, www.mme.hu

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más