2.7 C
Komló
2023. december 07.
KezdőlapHírekHé! Van itt valaki?

Hé! Van itt valaki?

Vélemény – Hadházy Ákos független parlamenti képviselő múlt hét csütörtökön indította aláírásgyűjtési akcióját, amelynek célja, hogy a kormányt arra kényszerítse: Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

 

A politikus egymillió aláírást szeretne összegyűjteni, ezzel kapcsolatban kerestük meg az ellenzéki pártok helyi szervezeteit. Azt szerettük volna megtudni, hogy aktívan segítenek-e az akcióban, például aláírásgyűjtő standokkal a városban.

Ugyanazt a rövid kérdést küldtük el az MSZP, LMP, DK és Jobbik helyi szervezeteinek Facebook oldalára.

Még az elején fontos leszögeznünk, tisztában vagyunk azzal, hogy egy párt hivatalos megkeresési módja nem az, hogy Facebook-on küldünk számukra üzenetet, viszont azt gondoltuk, hogy a helyi oldalakat helyi emberek kezelik, és így egyszerűbb egy közvetlen elérhetőséget kapnunk valaki olyanhoz, aki tud a kérdéseinkre válaszolni.

Tévedtünk

Egyedül a Jobbik reagált Facebookon. Ők megadtak egy e-mail címet, amire továbbítottuk kérdéseinket, amelyekre választ is kaptunk. Támogatják a kezdeményezést lakossági fórumok és „egyéb más választópolgárokkal történő kontaktusok formájában is„. Reméljük ez a kissé ködös megfogalmazás a pultozást jelenti.

Az MSZP-nél, LMP-nél nem is látták az üzeneteinket, bár az utóbbi párt még el sem döntötte, hogy egyáltalán támogatja-e az akciót. A DK-nál viszont valaki belekattinthatott a chatbe, mert kijelezte, hogy olvasták a levelünk, de válaszig már ők sem jutottak el.

Itt fordult át egy rögtönzött online (csak Facebook) aktivitás tesztbe a történet. Viszont, ha már változott a téma, gondoltuk írunk a helyi Fidesz oldalának is. Tőlük persze nem azt kérdeztük, hogy segítenek-e az aláírásgyűjtésben, hiszen ismert a párt álláspontja ebben a kérdésben. Annyit kértünk az oldal adminisztrátoraitól, hogy jelezzenek vissza, amennyiben látták az üzenetünket. Ezt készségesen meg is tették, ráadásul igen rövid időn belül.

Az oldalak aktivitása változó, a legrosszabb helyen az MSZP áll, ott március 25-én volt utoljára tartalom. A többiek azért posztolgatnak rendszeresen, a Fidesz és a Dk oldalain tegnap is volt friss megjelenés, de a Jobbik és az Lmp is tett közzé a hónapban tartalmakat.

Ezek viszont nagyrészt a pártok általános üzeneteit közvetítik, alig vagy szinte egyáltalán nem akad köztük konkrét helyi téma. Ami baj.

Akik változást szeretnének, lehetséges, hogy jobb, ha a saját kezükbe veszik az irányítást és cselekednek ahelyett, hogy várják a csodát, mert nagyon úgy néz ki, hogy az itt Komlón nem fog eljönni.

Hol és hogyan lehet aláírni az íveket?

A cikk elején említett konkrét témát tekintve például ezen a linken lehet csatlakozni az akcióhoz aláírásgyűjtőként, de a honlapról letölthető maga az ív is, amit lehetőség van postán is feladni. Aki akarja támogatni ezt a konkrét akciót, vagy változást szeretne elérni, tegyen érte maga, mert úgy tűnik, a pártok elengedték városunk kezét.

Komlóhoz legközelebb egyébként Pécsett lehet aláírni az íveket. Hogy pontosan hol és mikor gyűjtik a szignókat, azt a Mindenki Pécsért Mozgalom Facebook oldalán lehet követni.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más