12.7 C
Komló
2024. május 29.
spot_img
KezdőlapMinden másTanácsok a tűzoltóságtól az adventi lakástüzek elkerüléséhez

Tanácsok a tűzoltóságtól az adventi lakástüzek elkerüléséhez

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Már égnek az első gyertyák az adventi koszorúkon, fényfüzérekkel díszítjük a lakásunkat, ezek tűzveszélyesek lehetnek.

A katasztrófavédelem sajtótájékoztatót tartott az adventi időszak veszélyeiről, ahol elmondták, tavaly csak a koszorúk, a csillagszórók, és a fényfüzérek miatt hatvannégy lakástűz keletkezett. Az összes lakástűz egy százalékát tették ki ezek az esetek.

A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú. Azt tanácsolják, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyákat, sose égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút, a közelében ne legyenek éghető tárgyak.

A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és remekül ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs – javasolják.

Az égősorokat, fényfüzéreket megbízható forrásból szerezzük be, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen tűzet okozhat.

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet – tanácsolják.

/forrás:Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, címlapkép: Sz. Péter/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más