11.7 C
Komló
2024. május 29.
spot_img
KezdőlapHírekMegjavították a magyarszéki vasúti átjáró jelzőberendezéseit

Megjavították a magyarszéki vasúti átjáró jelzőberendezéseit

Magyarszék – A fényjelző berendezés és a sorompó is meghibásodott a közeli település vasúti átkelőjében. A hibát a helyi önkormányzat szerint már november elején jelezték, az elhárítására most került sor.

Az elmúlt napokban olyan fotók, és videók jelentek meg a Facebookon, melyeken az látszik, ahogy felengedett sorompók, és nem működő jelzőlámpák mellett halad át egy szerelvény a magyarszéki vasúti átjáróban. 

A település önkormányzatának közleménye szerint már korábban jelentették a hibát az E.ONnak és a MÁVnak. Mi is érdeklődtünk a vasúttársaságnál, hogy megtudjuk mikorra tervezik az elromlott berendezések javítását. Válaszuk szerint a sorompó már újból működik:

A sorompóberendezés úgynevezett vonatérzékelése időszakosan meghibásodott. A szakemberek megvizsgálták a műszaki hibát, a berendezést a helyszínen üzembe helyzeték. A hiba miatt a vasúti átjáró előtti pályaszakaszra a biztonság érdekében 20 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be. A berendezés működési állapotáról a mozdonyvezető a vasúti fedezőjelző állásából visszajelzést kap. A közúti jelzők sötét állapota esetén a mozdonyvezető ilyen esetben a vasúti forgalmi utasítás szerint 15 km/h-s sebességgel és hangjelzés adással közelíti meg az átjárót – írta a MÁV Kommunikációs Igazgatósága lapunknak küldött közleményében.

Megnéztük, hogy valóban működik-e a berendezés

Vasárnap délelőtt kimentünk a helyszínre, és a látottak szerint most már rendben működik a sorompó és a fényjelzés is.

Fokozott óvatossággal közelítsük meg a vasúti átjárót

A vonattársaság közleményében a vasúti átjárókra vonatkozó KRESZ szabályokra is figyelmeztetett:

  • A  közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni: a sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti; a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére.
  • A KRESZ előírja, hogyha a fénysorompó piros jelzést mutat, az útátjárón nem szabad áthaladni. Csak akkor lehet elindulni a síneken keresztül, ha sorompó esetén a karok már teljesen felnyíltak és fehéren villog a lámpa.
  • A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Tilos az előzés a vasúti átjáróknál és közvetlenül előttük.

/címlapkép: Vasárnap délelőtt már ismét rendben működtek a jelzőberendezések. fotó: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más